Що читають підприємці /колаж Анастасія Решетнік
Категорія
Свій бізнес
Дата

Бібліотека для МСБ. 15 бізнес-книг, які радять підприємці малих і середніх компаній

9 хв читання

колаж Анастасія Решетнік

Як знаходити натхнення, ефективно керувати командою, та будувати прибутковий бізнес? Підприємці в МСБ шукають відповіді в літературі. Підприємці Олександр Гудков, Дмитро та Аліна Сердюки, Каріна Дубініна, Олександр Хмиров та Олександр Кірічук радять 15 улюблених книжок.

⚡️ Залишився 1 день! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Важко — не означає правильно та ефективно. Правильна література може мотивувати, забирати тривогу під час прийняття рішень, а описаний досвід інших компаній – підказувати кроки для росту, кажуть опитані власники малих та середніх бізнесів.

Forbes зібрав книги, які допомагають підприємцям в МСБ масштабувати бізнес, не зупиняючись на півшляху. Літературу з власної «корисної бібліотеки» радять співзасновник виробництва архітектурного та інтер’єрного скла «Склоресурс» Олександр Кірічук, засновники бренду одягу byMe Аліна і Дмитро Сердюки, співзасновник креативної агенції Drama Queen Олександр Хмиров, та засновниця мережі салонів краси Backstage Каріна Дубініна.

Книги про створення бізнесу

«Від нуля до одиниці», Пітер Тіль

радить Олександр Гудков

книги для підприємців-початківців

«Від нуля до одиниці», Пітер Тіль

Анотація до книги

Пітер Тіль – співзасновник платіжної системи PayPal, співзасновник низки інвестиційних фондів, один з перших зовнішніх інвесторів Facebook і Instagram. Книга «Від нудя до одиниці» – курс лекцій, який він прочитав у 2012 році студентам Стенфордського університету. Тіль доводить, що сучасний світ живе в епоху технологічної стагнації, і якщо американські компанії не інвестуватимуть у нелегку справу творення нового, вони приречені у майбутньому, незалежно від того, наскільки високі їхні прибутки тепер.

Автор покроково описує дієвість експоненціального закону у світі стартапів, таємниці роботи із венчурним капіталом, а також інноваційні ідеї майбутнього, які змінять життя людей до невпізнаваності.

Відгук Гудкова:

Дуже крута книга, про те, як створювати інноваційні продукти і компанії, які змінюють світ. Вона про нестандартне мислення і те, як будувати щось нове, а не просто копіювати.

«Гарна стратегія. Погана стратегія», Річард Румельт

радить Олександр Хмиров

бізнес-література

«Гарна стратегія. Погана стратегія», Річард Румельт

Анотація до книги

Річард Румельт брав участь у розробленні стратегій десятків компаній та ділиться секретами. Автор поставив собі за мету провести роздільну лінію між поганою і хорошою стратегією і вказати правильний шлях до створення останньої. Що таке стратегія? Чому люди не розуміють точної її дефініції?

Румельт наводить безліч яскравих історичних прикладів відмінних стратегій, що привели до запаморочливого успіху, а також її відсутності, що спричинило гіркі поразки. Багаторічний досвід автора і його глибока здатність до аналітики дозволили створити неординарний творчий підхід до розробки стратегії, який можна застосовувати в організаціях будь-якого сектора економіки.

Відгук Хмирова:

Для старту власної справи часто може бути достатньо перспективної ідеї та характеру. Але щоб стабільно і стрімко зростати, потрібна сильна стратегія. Книга буде корисна тим, хто хоче маcштабувати бізнес. Робити це ефективно і зрозуміло як для себе, так і для команди.

«Netflix і культура інновацій», Рід Гастінгс і Ерін Маєр

радять Олександр Хмиров і Дмитро Сердюк

історія нетфлікс

«Netflix і культура інновацій», Рід Гастінгс і Ерін Маєр

Анотація до книги:

До Netflix щороку хоче долучитися безліч фахівців, а вже сформована команда — лояльна, щаслива та ефективна. У Netflix немає чітких правил, проте кожен виконує завдання максимально якісно. Рід Гастінгс та Ерін Маєр проаналізували історію успіху цієї компанії й визначили, чому бізнесів багато, але інноваційними та прогресивними серед них стають одиниці. Секрет Netflix — у людях: уся команда працює злагоджено тільки тоді, коли кожен її учасник почувається комфортно і знає, що він — важливий елемент системи, а не абстрактна робоча одиниця. 

Відгук Олександра Хмирова:

Книга пояснює, як створити середовище для формування сильної та автономної команди. Особливо актуальна на фоні голоду кадрів у всіх сферах. Буде корисна топменеджерам, HR-директорам, підприємцям.

Відгук Дмитра Сердюка:

Компанія Netflix на слуху вже майже у всіх. А колись вони розпочинали, як провайдер медійних послуг. Сильні рішення, залучення сильної команди і одна ціль — стати найкращими. Книга написана у 2021 році, але у 2024 році ми бачимо, як компанія стає вже гігантом кіноіндустрії.

«Від хорошого до величного», Джим Коллінз

радять Аліна та Дмитро Сердюки, Олександр Кірічук

книги про бізнес

«Від хорошого до величного», Джим Колінз

Анотація до книги

Джим Коллінз аналізує діяльність і структуру компаній, яким вдалося здійснити прорив у вищу лігу бізнесу. Він відібрав фірми, які, попри всі кризи, п’ятнадцять років поспіль показували найкращі результати у своїй галузі. Як Gillette, Kimberly-Clark, Philip Morris та іншим вдалося взяти настільки високу планку? Автор вивів формулу — дев’ять кроків, які дозволять розкрутити маховик успіху до швидкості, яка приносить шалені прибутки.

Якщо ви відчуваєте, що до певного етапу піднімалися вгору, а вже кілька років пробуксовуєте на місці, то ця книжка — той червоний прапорець, який покаже, що ви робите не так і куди слід почати рухатися, щоб пробитися у вищу лігу бізнесу. Джим Коллінз пояснить, як вивести компанії, громадські і державні організації та установи з хорошого на величний рівень.

Відгук Сердюків:

Вона про те, що у всіх є можливість досягнути вершин і що всі роблять помилки. Але хтось вміє використовувати помилки для покращення своїх позиції, а хтось залишається впевненим у своїх кроках, тим самим втрачаючи позиції. Книга на прикладах компаній, які стали величними та увійшли в історію. 

Відгук Кірічука:

Коллінз досліджує успіх компаній, аналізуючи їх на різних етапах розвитку. Він визначає ключові складові успіху і пропонує портрет ефективного лідера та лідерської команди. Книга базується на глибокому аналізі компаній, які змогли перейти від середнього рівня до виняткових результатів.

«Взуття-буття», Філ Найт

радить Олександр Гудков

історія найк

«Взуття-буття», Філ Найт

Анотація до книги

Мало хто знає, що Філ Найт у підлітковому віці не мав змоги купити собі якісні кросівки. Ця історія — про величну взуттєву компанію, що почалася з півсотні позичених доларів. «Взуття-буття» — про те, як із пустими кишенями укладати багатомільйонні угоди й залишатися у виграші. Про те, як зібрати команду професіоналів і за роки роботи втратити лише двох топ-менеджерів. Про біг як спосіб ведення бізнесу та філософію.

Відгук Гудкова:

Дуже мотивує і надихає будь-якого підприємця.

«Управління життєвим циклом корпорацій», Іцхак Адізес

радить Олександр Кірічук

Управління життєвим циклом корпорацій Іцхак Адізес

«Управління життєвим циклом корпорацій», Іцхак Адізес

Анотація до книги

В основу автор поклав свій сорокарічний досвід праці з сотнями компаній. Протягом цього часу Іцхак Адізес розробив власний метод успішного управління. Його теорія ґрунтується на ототожненні будь-якої компанії із живим організмом. Відповідно кожна корпорація переживає різні періоди свого розвитку — від народження до занепаду. 

Автор дає відповіді на популярні запитання: чому одні компанії стають успішними, а інші банкрутують, як виявити проблеми у сфері управління та знайти ефективний розвʼязок, чи існують методи профілактики «хвороб» усередині компанії.

Відгук Кірічука:

Автор аналізує проблеми, які виникають на кожному етапі, та пропонує інструменти для їх діагностування. Він розрізняє нормальні та ненормальні проблеми, а також описує різні стилі управління і ролі керівників, необхідні для ефективного управління компанією.

Книги про ефективне управління командою

«Пʼять вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог», Патрік Ленсіоні

радить Каріна Дубініна

Пʼять вад у роботі команди

«Пʼять вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог», Патрік Ленсіоні

Анотація до книги

Через реальні історії та життєві ситуації, автор простежує пʼять основних вад, які можуть виникнути в роботі команди, і пропонує ефективні стратегії вирішення цих проблем. Одним з найяскравіших аспектів книги є її практичний підхід до аналізу та вирішення проблем. Ленсіоні використовує реальні сценарії з життя, які читачі можуть легко співставити зі своєю власною діяльністю та досвідом. Це дозволяє зрозуміти сутність кожної вади та знайти підходи до її вирішення.

Відгук Дубініної:

Одна з найулюбленіших книг, яку читали всім бордом Backstage. Вона гарно висвітлює пороки команд, проблеми дискомунікаціі, та як запобігти банкрутства саме через організаційні зміни. Ми читали її разом на початку великої війни, коли структура компанії дуже змінилася і потрібно було вчитися жити по-новому.

«Хто. Як наймати найкращих», Джефф Смарт і Ренді Стріт

радить Олександр Хмиров

Хто. Як наймати найкращих Смарт

«Хто. Як наймати найкращих», Джефф Смарт і Ренді Стріт

Анотація до книги

Понад 1300 годин інтервʼю з більш ніж 20 мільярдерами та 300 генеральними директорами дозволили Джеффу Смарту і Ренді Стріту сформувати прості та дієві кроки, які допоможуть підібрати потрібних людей для досягнення успіху. Автори стверджують, що найбільша проблема в бізнесі полягає не в стратегіях, процесах чи продуктах, а в людях, яких ви наймаєте. Кожне рішення, кожен успіх і кожна невдача бізнесу значною мірою залежить від того, хто працює у вашій команді. Це фундаментальна ідея, яка пролунала через книгу: наймання правильних людей визначає успіх бізнесу. 

Відгук Хмирова:

Це посібник для ефективного найму і пошуку спеціалістів. Допомагає структурувати процеси, відсіяти зайве і краще зрозуміти, які саме гравці потрібні в команді.

Книги, що надихають

«Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети» і «Без зусиль» Ґреґа Маккеона

радить Дмитро Сердюк

Есенціалізм
без зусиль маккеон
Попередній слайд
Наступний слайд

Анотація до книг

В книзі «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети» автор переконує, що неможливо впоратися з геть усім і мати все: тільки нам вирішувати, на що витрачати свій безцінний час та енергію. Якщо ви прагнете дізнатися, як визначати пріоритети, робити лише те, що справді потрібно, а найголовніше — як докладати мінімум зусиль і досягати успіху, ця книжка саме для вас. Для підприємців, менеджерів, а також усіх, хто прагне навчитися ефективно організовувати власне життя і діяльність; хто почуваєтеся постійно зайнятим, але не надто продуктивним; кому здається, що хтось або щось краде в них час.

Чи знайомий вам стан, коли хочете робити більше важливого, але бракує енергії? Або докладаєте титанічних зусиль — а результати все одно стоять на місці чи навіть падають? Чи набираєте швидкості, але не наближаєтеся до цілі? Якщо так, то ця книжка «Без зусиль» буде вам особливо на часі.

Відгук Сердюка:

Спочатку з тобою мати статись «Есенціалізм», потім «Без зусиль». Саме так відбулося у житті Ґреґа і він поділився цим зі світом, та отримав неймовірну підтримку та подяку від читачів.

«Есенціалізм» я прочитав після банального робочого вигорання у 2021 році. «Без зусиль» прийшла до мене у 2024 році, коли після сильного бусту в бізнесі ми почали поступово відкочуватися назад. Моє життя знову стало наповнено всім і одразу, без потрібного результату і з великою кількість зусиль. Всім рекомендую ці дві книги. Ніколи не пізно змінювати своє життя.

«7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стівен Кові

радить Олександр Гудков

7 звичок надзвичайно ефективних людей Кові

«7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стівен Кові

Анотація до книги:

Аби досягти поставленої мети, недостатньо бути професіоналом. Проте успіх, особистісне зростання та прийняття правильних рішень гарантовані, якщо ви оволодієте всього 7 навичками. Саме їх описав і структурував у своєму бестселері Стівен Кові. Перетворивши ці навички на звички, кожен може суттєво підвищити рівень життя й повністю реалізувати власний потенціал.

Відгук Гудкова:

Це класна основа, щоб «привести до ладу» думки підприємця. Кові дає круті поради, як грамотно розподіляти свій час між проєктами і зонами уваги. Одна з найкращих прикладних книг для бізнесу, як на мене.

«Атомні звички», Джеймс Клір

радить Олександр Гудков

Атомні звички Джеймс Клір

«Атомні звички», Джеймс Клір

Анотація до книги:

В основі книги – поняття чотириступеневої моделі звичок (подразник, прагнення, відгук, винагорода), та чотири породжені цією моделлю закони зміни поведінки. Матеріал підтверджується результатами наукових досліджень, проте книгу слід трактувати не як наукову розвідку, а як посібник з експлуатації, що містить мудрі практичні поради та пояснення механізмів створення і змінювання власних звичок. Єдиного правильного способу набуття корисних звичок, звісно, не існує, але автор пропонує найкращий із відомих підхід, який спрацює незалежно від того, з чого саме ви починаєте і що саме намагаєтеся змінити.

Відгук Гудкова:

Дуже добре йде після «7 звичок надзвичайно ефективних людей» Кові. Вона допомагає зрозуміти, як налаштувати себе на корисні звички, які працюватимуть і в житті, і в бізнесі.

«Про рекламу», Девід Оґіглві

радить Дмитро Сердюк

Про рекламу Девід Оґіглві

«Про рекламу», Девід Оґіглві

Анотація до книги:

Ця книжка — не для читачів, які вважають себе знавцями реклами. Вона для молодих і перспективних — а також для бувалих, які й досі шукають способів удосконалити рівень своїх продажів. Імідж бренда, культ креативності, секрети успішної B2B-реклами, реклама для топ-менеджменту, маркетинг у період економічного спаду, шаблони та стереотипи, тексти, що чіпляють, та ілюстрації, які заманюють, і ще купа всього. Для кожного, хто працює у сфері просування.

Відгук Сердюка:

Багато хто вважає, що знає все про рекламу. Я точно не тих людей. Я люблю спостерігати, як компанії виходять в комунікації з клієнтами та клієнтками. Я сам шукаю способи, щоб наш бренд був помічений серед червоного океану інших компаній. 

Ця книга змушує удосконалювати кожен контакт з людьми за рахунок візуалу та слів. Вона допоможе знайти підхід до створення креативів та іміджу бренду. Книга сподобалася, але з неї я ще не знайшов спосіб удосконалення. Продовжую шукати, адже це постійний процес, який має свої правила.

«Думай повільно… Вирішуй швидко», Деніал Канеман

радить Каріна Долініна

Думай повільно вирішуй швидко Канеман

«Думай повільно… Вирішуй швидко», Деніал Канеман

Анотація до книги

Нобелівський лауреат Даніель Канеман пояснює, чому ми іноді робимо нераціональні вчинки і як ми приймаємо неправильні рішення. У нас є дві системи мислення. «Повільне» мислення включається, коли ми вирішуємо задачу або вибираємо товар в магазині. Зазвичай нам здається, що ми впевнено контролюємо ці процеси, але не будемо забувати, що позаду нашої свідомості у фоновому режимі постійно працює «швидке» мислення — автоматичне, миттєве і неусвідомлюване.

Відгук Долініної:

Книга, яка є базою для розуміння поведінки людей у різних ситуаціях. Одна з найгірших ситуацій, коли власник чи керівник оцінює поведінку клієнтів/команди/партнерів виключно по собі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд