Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

Мінімум три сценарії. Як скласти бізнес-план, який відповідатиме реаліям війни? Гайд від експертів і підприємців

5 хв читання

бізнес план /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Закладайте уповільнення виробництва і продажів після ракетних обстрілів і відключень світла, радить бізнес-консультантка Юлія Плієва. Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Для чого прописувати детальний план перед стартом бізнесу, якщо поведінка ринку непередбачувана? Forbes поспілкувався з експертами й компаніями у виробництві, ритейлі та HoReCa. Що вони радять підприємцям, які відкривають компанію на третьому році великої війни?

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

«Я вкладав кошти, які можу прийняти як втрату у випадку невдачі», – підхід, з яким засновник онлайн-сервісу Concert.ua Дмитро Феліксов відкрив книгарню Readeat у вересні 2023-го. Бізнес-план складав керуючись досвідом онлайн-продажу квитків, проте ставку зробив на фізичні книгарні, каже Феліксов. Чи виправдала Readeat очікування за рік? Темп не дуже відповідав плану, але окупність за три роки залишається реальною, говорить підприємець.

Співвласник мереж Lucky i Chef’s Table Володимир Ярославський у 2023-му запустив франшизу ресторану української кухні Nai, яку вже продав 15 партнерам у Європі та США. «Хотіли створити щось особливе і диверсифікувати ризики», – розповідає він. Окупність інвестицій в бізнес-плані – шість років, каже ресторатор. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд