Категорія
Компанії
Дата

Шортселер Hindenburg проти ритейл-гіганта LPP. Хто стоїть за дослідницькою компанією, яка зруйнувала бізнес одного з найбагатших поляків. І не тільки його

Hindenburg Research обвалив акції польського гіганта швидкої моди LPP. /Getty Images

Hindenburg Research обвалив акції польського гіганта швидкої моди LPP. Фото Getty Images

Близько місяця тому американська компанія Hindenburg Research звинуватила польського гіганта швидкої моди LPP у тому, що попри обіцянки вийти з російського ринку ритейлер продовжує там працювати. Результатом стало падіння акцій польської компанії на 36% за один день. Forbes Polska опублікував спостереження про діяльність дослідницької компанії Hindenburg, принципи її роботи та дізнався більше про засновника цієї організації Натана Андерсона 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Hindenburg Research взяла собі назву від сумнозвісного дирижабля, розробники якого переконували всіх у його надзвичайній надійності. Але сталося інакше – при одній зі спроб посадки дирижабль раптово спалахнув і впав на землю, згорівши вщент за 34 секунди. Тоді загинули 35 людей, які були на борту. Цей інцидент вплинув й на місію компанії на фінансовому ринку: надавати розголосу катастрофам, в яких винна людина і яких можна було б уникнути, а отже і зменшити кількість жертв серед населення, яке нічого не підозрює.

У Польщі про Hindenburg Research заговорили особливо голосно у березні, коли її дослідники зачепили ікону польської фондової біржі та гіганта модної індустрії LPP. Власник модних мереж Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay все ще працює на ринку Росії, йшлося у звіті Hindenburg. Це попри те, що польська компанія оголосила про вихід з Росії після вторгнення останньої в Україну.

Розслідування про роботу LPP в Росії

Оголошення про продаж російської частини бізнесу LPP Китаю було обманом, стверджує Hindenburg. Дослідники аналітичної компанії виявили наступне: 

  • бізнес купила дубайська компанія, створена за день до оголошення про угоду, а імена її представників невідомі; 
  • російські магазини LPP, як і раніше, перебувають під фактичним управлінням ритейлера, в них зʼявляються ті самі колекції, які є в Польщі, а нібито китайські штрих-коди товарів насправді підроблені таким чином, щоб IT-системи компанії могли відстежувати ці товари;
  • близькі до засновника LPP Марека Пехоцького люди зізнавалися, що йому та гендиректору LPP «начхати на якусь тимчасову війну», яка зірвала його плани агресивної експансії в Росії; 
  • одну з азійських підставних компаній заснував ключовий член фонду Semper Simul Foundation, який повʼязаний з Мареком Пехоцьким і є мажоритарним акціонером LPP. 

Таким чином, значна частина доходів LPP надходила з Росії, хоча компанія представляла все так, ніби саме польська частина бізнесу відповідальна за її успіх. А саме зростання дохідності сприяло тому, що інвестори звернули особливу увагу на LPP, підштовхнувши її акції вгору. Після ж публікації звіту Hindenburg капіталізація польського модного гіганта за один день впала з €7,7 млрд до €4,9 млрд. Інвестори втратили 36%.

Гучні розслідування Hindenburg Research

Вперше світ почув про Hindenburg Research у серпні 2020 року, коли вона опублікувала звіт про американську компанію Nikola, яка цілилася стати «Tesla в індустрії вантажівок». Розвідка показала, що маркетингове відео, на якому видно, як вантажівка їде на великій швидкості, є обманом: насправді автомобіль набрав швидкість, скотившись з пагорба. Розслідувачі також виявили сфальсифіковані параметри прототипів вантажівок, фіктивні замовлення та сфабриковану інформацію про наявність власних джерел зеленої енергії.

Тоді Nikola зазнала краху, а її власника та генерального директора Тревора Мілтона засудили до чотирьох років увʼязнення за неправдиву інформацію для інвесторів.

Минулого року у Hindenburg Research також було кілька гучних справ. Одне з розслідувань компанії призвело до зменшення статків індійського мільярдера Гаутама Адані, який займав третє місце у світовому списку найбагатших, майже на $60 млрд. Дослідники заявили, що Адані десятки років брав участь у «маніпуляціях з акціями та бухгалтерському шахрайстві», а йому і його родині вдавалося це приховувати завдяки «лабіринту підставних іноземних компаній».

Hindenburg Research протести в Індії Гаутам Адані /Getty Images

Протести в Індії проти мільярдера Гаутама Адані через звинувачення у незаконній діяльності від шортслера Hindenburg Research. Фото Getty Images

Незабаром після цього Hindenburg підірвала авторитет Карла Айкана, легенди Волл-стріт, обваливши його статки на $10 млрд за один день. Розслідувачі звинуватили фонд Icahn Enterprise в тому, що він працює за принципом фінансової піраміди. Тобто фінансує прибуток попередніх інвесторів внесками нових, і при цьому зазнає збитків від інвестування довірених йому коштів.

За час діяльності Hindenburg видала понад 60 звітів. З 15 найбільш медійних кейсів у перший день після публікації розслідувань падіння (найчастіше двозначне) акцій було зафіксовано у 13 випадках, порахував Bloomberg. Якщо проаналізувати тримісячний період, то у девʼяти компаній знизилися ціни на акції. І це зазвичай поглиблювалося, досягаючи навіть 80-90%. Більшості компаній так і не вдалося відновитися. Це означає, що Hindenburg ймовірно часто, хоч і не завжди, був абсолютно правий.

Засновник Hindenburg 

Hindenburg Research заснував 40-річний Натан Андерсон. Він закінчив Університет Коннектикуту за спеціальністю «бізнес». Працював консультантом з продажу в аналітичній фірмі FactSet, а потім займався юридичною перевіркою для заможних інвесторів. Син викладача та медсестри, ще під час навчання на деякий час виїхав до Ізраїлю. Там працював фельдшером і водієм швидкої допомоги. «Цей досвід навчив мене працювати під тиском», – розповів він в одному з інтервʼю.

Пристрастю Андерсона завжди було «виявлення шахрайства», казав він в інтервʼю New York Times. Тому багато часу присвятив вивченню фінансових пірамід. Йому вдалося попрацювати з Гаррі Маркополосом, який «розкусив» піраміду Берні Мейдоффа і повідомив про це американського регулятора за вісім років до викриття масштабного шахрайства. Але Маркополоса тоді ніхто не послухав.

У 2017 році Андерсон заснував власне агентство розслідувань Hindenburg Research, а Маркополос був його наставником і прикладом для наслідування.

Тривалий час в Андерсона нічого не виходило, доходів не було, зʼявилися борги. Він жив з дівчиною на Манхеттені, і їх погрожували виселити. Аж ось у нього зʼявився перший великий шанс: у грудні 2018-го Андерсон написав звіт разом із хедж-фондом про компанію з виробництва медичної марихуани Aphria, яку звинуватив у «привласненні коштів акціонерів». Тоді акції Aphria впали на 30%, а Андерсон отримав прибуток внаслідок коротких продажів. Він визнає, що якби не цей випадок, йому, можливо, довелося б шукати «справжню роботу».

Чи етичні короткі продажі

Основне звинувачення на адресу шортселерів – маніпулювання ринком (звіти пишуться з певною метою, вони можуть бути перебільшеними або неточними), яке негативно впливає на велику групу «невинних інвесторів», таких як пенсійні фонди. Крім того, страждають і співробітники компанії під прицілом, які несподівано втрачають роботу в результаті погіршення ситуації всередині організації.

З іншого боку, шортселери є природними регуляторами ринку. І навіть якщо вони не мають рації на 100%, звертають увагу на проблеми, змушують підприємців та компанії виправляти помилки, виступають застереженням для інших. Це поширена діяльність у США.

«Не бачу проблеми в існуванні таких організацій. Вони є частиною ринкової гри, метою якої є заробіток. Вони, звичайно, багато заробляють, але й багато ризикують», – вважає Конрад Ричко, аналітик брокерської фірми BOŚ.

Короткі продажі – це дійсно ризикована гра. У довгостроковій перспективі ринок, як правило, зростає, і рівень підйому акцій необмежений, а от падіння акцій має свої межі (максимум 100%).

За кілька років до Hindenburg інвестор Білл Екман вирішив зробити ставку на HerbaLife (виробник дієтичних добавок), звинувативши її в тому, що вона є фінансовою пірамідою. Він відкрив коротку позицію на $1 млрд. Спочатку акції впали на 20%, але потім відновилися. В результаті Екман, який втратив гроші внаслідок постійного поповнення депозиту, закрив позицію через пʼять років. Крім того, його звинуватили в тому, що він діяв на шкоду компанії. Екман зізнався, що більше не піде в короткі продажі.

Поки що підприємці, яких розслідував Андерсон, не особливо оборонялися. Лише дві компанії подали до суду на Hindenburg за наклеп: китайський забудовник Yangtze River Point & Logistics та боллівудська продюсерська фірма Eros International, повідомило агентство Reuters рік тому. Втім у задоволенні позовних вимог їм було відмовлено. 

Хоча Adani Group вважала звіт Hindenburg «зловмисною комбінацією вибіркової дезінформації та застарілих, необґрунтованих і наклепних звинувачень», вона не подала позов до суду. А от LPP оголосила, що звернеться у прокуратуру.

Заробітки Hindenburg 

Свої доходи та позиції Hindenburg не розголошує. На Варшавській фондовій біржі необхідно повідомляти про короткі позиції, що становлять понад 0,5% від випущеного акціонерного капіталу. До звіту Hindenburg 15 березня ніхто не реєструвався в Управлінні фінансового нагляду Польщі. 

За інформацією Forbes Polska, Hindenburg і «дружні інвестори» відкрили позицію на загальну суму приблизно €348 млн, тобто могли заробити загалом понад €116 млн.

Це узгоджується з тим, що колись написала New York Times на основі інтерв’ю з Натаном Андерсоном: «Приблизно 10 інвесторів із глибокими кишенями фінансують частину операцій компанії, а деякі з них роблять власні короткі продажі разом із Hindenburg. Андерсон відмовився розголошувати імена своїх інвесторів». На це та ще кілька запитань, які ми ставили компанії, ми також не отримали відповідь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні