Чому в Харкові не працює зв'язок /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Іспит другим блекаутом. Половина Харкова використовує зв’язок Vodafone Україна, але через вимкнення світла він працює з перебоями. У чому причина

Останні три тижні росіяни ледь не щодня обстрілюють Харків. Наслідок регулярних відключень світла – нестабільний зв’язок Фото Shutterstock

Через російські обстріли Харків потерпає від тривалих відключень світла. Слідом за ним зникає й зв’язок у місті, яке переважно користується мережею Vodafone Україна. Як другий за розміром оператор впорався з блекаутом?

Останні три тижні росіяни ледь не щодня обстрілюють Харків. Наслідок регулярних відключень світла – нестабільний зв’язок. Найбільше потерпають від цього клієнти Vodafone Україна

Проблеми під час відключень світла у Харкові є в усіх мобільних операторів, повідомляє керівник технічного центру Схід Vodafone Україна Дмитро Машкін. Проте він визнає, що Vodafone Україна складніше, ніж конкурентам. Близько половини усіх абонентів міста користується звʼязком Vodafone, каже Машкін.

«Наша мережа базових станцій на 70% більша, ніж у найближчого конкурента», – додає він. Через це потрібно задіювати більші ресурси для автономного живлення.

«Ситуація під контролем», – запевнила CEO Vodafone Україна Ольга Устинова 11 квітня під час конференції телеком-регулятора НКЕК. За її словами, станом на ранок 11 квітня 88,3% базових станцій оператора працюють, раніше було 70%. «Зараз краще, ми кожного дня бачимо, як відновлюється енергетика в Харкові», – додала вона.

Підготовка до блекаутів 

За останні два роки Vodafone Україна, що налічує 15,2 млн абонентів, вклав у підготовку мережі до блекаутів близько 160 млн грн, «Київстар» з 23,9 млн абонентів – 1 млрд грн, станом на жовтень 2023-го, Lifecell з 9,9 млн абонентів не повідомляв суму інвестицій. Які результати?

У 2023-му телеком-регулятор НКЕК перевіряв мобільних операторів на готовність до тридобового блекауту. Порушення виявили в усіх гравців ринку. Їм дали 20 днів, щоб їх усунути. У березні 2024 року регулятор навіть оштрафував Lifecell на 10,45 млн грн. Проте оператор пообіцяв оскаржити це рішення у суді.

Чому перевірки не врятували від перебоїв зі зв’язком у Харкові?

НКЕК тестує, чи зможе оператор протягом зазначених трьох діб заживлювати базові станції суто біля об’єктів критичної інфраструктури – шкіл, лікарень тощо, розповідає помічниця очільника НКЕК Богдана Півень. Список об’єктів надходить від місцевої влади. «На всю країну їх 8000», – додає вона.  

Через російські обстріли у Харкові зруйнована місцева ТЕЦ-5 та найбільша електростанція області Зміївська ТЕС. За графіком харківʼяни мали б залишатися без світла до чотирьох годин на добу, однак відключення тривають довше. 

«Навіть якщо 80% базових станцій в ефірі, під час відключення електроенергії вони стають перевантаженими й абоненти відчувають це як погіршення якості звʼязку», – каже Машкін. 

Чому зв’язок Vodafone працює з перебоями в Харкові

Порівняно з 2022-м зараз у Харкові в сім разів більше базових станцій Vodafone Україна, які можуть працювати від генераторів, говорить Машкін. Проте генератори – не панацея. Існуючі моделі не передбачають автоматичний перехід на резервне живлення у разі відключення електроенергії. 

«Навіть якщо генераторів вистачає, жоден оператор не зможе власними силами одночасно відправити людей до кожного майданчика і вчасно заправляти», – розповідає Машкін. 

Ще одна проблема – оператори не можуть встановити генератор на кожну базову станцію – їх занадто багато, пояснює Півень. «Частина об’єктів розташована на дахах, де можливо встановити генератор вагою близько 100 кг», – додає вона. 

Альтернатива – акумулятори. «Ми закупили акумулятори підвищеної місткості, які мають у 2,5-3 рази вищу швидкість зарядки порівняно з батареями, які використовувались раніше», – каже Машкін. Їх, як правило, вистачає на чотири-вісім годин роботи, після яких енергетики мають відновити постачання, зазначає колишній член правління Інтернет асоціації України (ІнАУ) Олександр Глущенко.

Що в такому випадку робити споживачам? Мати кілька сім-карт, говорить Глущенко. «Мережі будувалися не на випадок війни й мобільний оператор швидко проблему не вирішить», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні