Категорія
Життя
Дата

Виходить «Дюна: Частина друга». У ній більше екшена (їзда верхи на піщаному хробаку), нові локації і герої. Що варто знати про фільм перед переглядом

Фільм «Дюна: Частина друга» вийде в український прокат 29 лютого. Кадр із фільму наданий Warner Bros. Pictures

Фільм «Дюна: Частина друга» вийде в український прокат 29 лютого. Кадр із фільму наданий Warner Bros. Pictures

Перша «Дюна» стала хітом, отримавши шість «Оскарів» і понад $400 млн у світовому прокаті. Продовження епопеї вийде у кіно 29 лютого. «Цей фільм набагато кращий за першу частину», – запевняє режисер Дені Вільньов. У стрічці більше екшена, нові герої та локації. Що ще відомо про фільм «Дюна: Частина друга»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Перший фільм «Дюна» зібрав $402 млн у світовому прокаті та шість премій «Оскар», зокрема, за музику, монтаж і візуальні ефекти. Друга частина ще краща, запевняє режисер стрічки Дені Вільньов. «Перший фільм був більш медитативним, – каже він. – Друга «Дюна» – насичене гостросюжетне епічне військове кіно».

Світова премʼєра фільму відбулася 15 лютого в Лондоні. Він зібрав переважно позитивні відгуки кінокритиків. Стрічку називають «шедевром» і «головною науково-фантастичною епопеєю покоління». В український прокат картина вийде 29 лютого. 

Що варто знати про фільм перед переглядом?

Втричі більше екшена. Що покажуть у другій «Дюні»

Перед виходом продовження першу «Дюну» повторно запустили у кінопрокат. Перезапуск приніс стрічці ще $30 млн, піднявши загальні касові збори до $433 млн. Але переглядати перший фільм необов’язково, каже продюсерка стрічки Мері Парент. «Історія все одно буде дуже доступною», – додає вона.

Фільм «Дюна: Частина друга»

Кадр із фільму «Дюна: Частина друга». Джерело: Warner Bros. Pictures

Друга «Дюна» занурює в культуру фрименів – племені, яке населяє пустельну планету Арракіс. Бій за ресурси планети між двома знатними родами – Атрідів та Харконненів – завершується розгромом перших. Вижити вдається Полу Атріду та його матері Джессіці, які об’єднуються з фрименами заради спільної боротьби. Із цієї точки стартує другий фільм.

Нова стрічка має щонайменше сім масштабних екшн-епізодів, тоді як перший фільм обмежився двома, розповідали творці «Дюни». Зокрема, створили сцену їзди на гігантському піщаному хробаку – цей сюжет знімали три місяці, каже режисер монтажу Джо Волкер. 

Фільм «Дюна: Частина друга»

Кадр із фільму «Дюна: Частина друга». Джерело: Warner Bros. Pictures

Дія розгортатиметься в нових локаціях – окрім пустельного Арракіса покажуть королівство барона Харконнена на індустріальній планеті Гіді Прайм і дім імператора, що керує населеними світами.

Нові герої та камео Ані-Тейлор-Джой

У другій частині епопеї до Тімоті Шаламе, Зендаї і Ребекки Фергюсон приєднується новий акторський склад. У ролі імператора – оскарівський лауреат Крістофер Уокен. Племінника барона Харконена зіграв Остін Батлер («Елвіс», «Володарі повітря»), який для ролі вивчав філіппінський бій на палицях і ножах.

Фільм «Дюна: Частина друга»

Кадр із фільму «Дюна: Частина друга». Джерело: Warner Bros. Pictures

Творці стрічки обіцяють емоційну любовну лінію між героями Шаламе та Зендаї – Полом Атрідом і фрименкою Чані. У другій «Дюні» між ними стане донька імператора Ірулан – роль дісталася Флоренс П’ю, яка вже з’являлася на екрані з Шаламе у фільмі «Маленькі жінки».

У другій «Дюні» знялись також Леа Сейду, яка зіграла учасницю впливового жіночого ордену Бене Гессерит, та Аня Тейлор-Джой, яка отримала «коротку, але значущу» камео, пише Vogue. Участь Тейлор-Джой у ролі «ключової героїні» підтверджує Variety.

Аня Тейлор-Джой на прем'єрі «Дюна: Частина друга» в Лондоні

Модерністське кладовище в Італії і пустеля в Абу-Дабі. Де знімали «Дюну»

Зйомки фільму відбувалися в ОАЕ, Йорданії, Угорщині та Італії. Однією з локацій стало приватне модерністське кладовище Brion Sanctuary. Його спроєктував архітектор Карло Скарпа для італійської родини підприємців, виробників електроніки Brionvega.

Архітектура меморіального комплексу стала референсом для споруд на Каладані, рідній планеті Пола Атріда. Творці «Дюни» отримали дозвіл на зйомки від родини Бріон; це перший фільм, який зняли на цьому кладовищі. Територія Brion Sanctuary стала декораціями для імператорського саду й кабінету принцеси Ірулан. Ландшафт Арракісу створили у пустелі Руб-ель-Халі, на півдні ОАЕ, і в каньйоні Аль-Сік на території Петри в Йорданії.

Кладовище Brion Sanctuary в Італії, де знімали фільм «Дюна: Частина друга»

Для другої частини знадобилося на 40% більше декорацій, ніж для першого фільму. Зокрема, команда створила «вітрозбирачі» – конструкції для збирання вологи з повітря, які за сюжетом використовували фримени. Декорації вагою по 400 кілограмів виготовили в Будапешті й доставляли у пустелю Ваді-Рам на гелікоптерах.

Затемнення на Арракісі. Що треба знати про візуальні ефекти в «Дюні»

Стрічка починається з затемнення на Арракісі – уся планета забарвлюється червоним. Під час зйомок застосували фільтри для камери, що відсікають видиме світло й вловлюють лише інфрачервоне. Такий прийом використали і для зображення планети Гіді Прайм.

«Дюна: Частина друга»

Кадр із фільму «Дюна: Частина друга». Джерело: Warner Bros. Pictures

Увесь фільм знятий для IMAX, тоді як у першій «Дюні» формату відповідали лише 40% екранного часу. «Використовуючи повнокадрові камери Alexa, ми змогли показати цей світ настільки великим, наскільки це можливо», – розповідає оператор-постановник фільму Грейг Фрейзер.

Екологія, корупція, права жінок. Які теми криються у фантастичній історії

«Арракіс відбувається сьогодні, – говорить Хавʼєр Бардем, який зіграв лідера фрименів Стілгара. – Страшно опинитися в пустелі і зрозуміти, що в таких умовах живуть мільйони людей». Вигадка на екрані близька до реальності, додає актор: планета Арракіс могла би стати тропічним раєм, якби не виявилася багатою на цінний ресурс.

У другій частині поглиблюється тема розширення прав і можливостей жінок, кажуть автори стрічки. Світом «Дюни» певною мірою керує жіночий орден Бене Гессерит. Учасниці організації планують майбутнє імперії з перспективою на тисячоліття.

Ребекка Фергюсон, «Дюна: Частина друга»

Ребекка Фергюсон у фільмі «Дюна: Частина друга». Джерело: Warner Bros. Pictures

Рід Харконненів на чолі з бароном Владіміром у фільмі уособлює корупцію, насильство та жадібність. «Дюна» вкрай актуальна зараз, – каже актор Остін Батлер. – Коли читав сценарій, виникло відчуття, що це сюжети з новин».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні