Давид Арахамія /колаж Анастасія Решетнік
Категорія
Гроші
Дата

Велика націоналізація. Арахамія запропонував, щоб держава забирала активи навіть із міноритарною часткою росіян. Цю ідею переглянуть, але вона все одно непокоїть бізнес

Давид Арахамія Фото колаж Анастасія Решетнік

Цього тижня на порядку денному Ради зʼявився законопроєкт авторства голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, який пропонує нові правила конфіскації активу в дохід держави. У разі прийняття документа під стягнення автоматично могли потрапити підприємства, у яких є 25% акцій під санкціями, а за рішенням Кабміну конфіскувати могли компанії з меншою санкційною часткою. Чому влада вирішила змінити правила та що з документом далі? 

Бізнес занепокоєний законопроєктом №11195 про новий формат можливої конфіскації державою активів підсанкційних осіб авторства голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давида Арахамії.

Законопроєкт дозволяє конфіскувати 100% акцій активу в дохід держави, якщо під санкціями знаходиться частка понад 25%. За рішенням Кабміну, під стягнення можуть потрапити і компанії, де є менша частка під санкціями. Повернути свою частку в активі інвесторам, які не є під санкціями, пропонують за спецпроцедурою.

Розробити нову процедуру вирішили після кейсу зі спецконфіскацією мережі АЗС Shell, уточнив Арахамія в коментарі Forbes 1 травня. Державі дозволили конфіскувати 49% акцій компанії, що до лютого 2022 року асоціювалася з російським власником, однак за час вторгнення ця частка розбилася до міноритарної.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні