Давид Арахамія /колаж Анастасія Решетнік
Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Велика націоналізація. Арахамія запропонував, щоб держава забирала активи навіть із міноритарною часткою росіян. Цю ідею переглянуть, але вона все одно непокоїть бізнес

4 хв читання

Давид Арахамія Фото колаж Анастасія Решетнік

Цього тижня на порядку денному Ради зʼявився законопроєкт авторства голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, який пропонує нові правила конфіскації активу в дохід держави. У разі прийняття документа під стягнення автоматично могли потрапити підприємства, у яких є 25% акцій під санкціями, а за рішенням Кабміну конфіскувати могли компанії з меншою санкційною часткою. Чому влада вирішила змінити правила та що з документом далі? 

Бізнес занепокоєний законопроєктом №11195 про новий формат можливої конфіскації державою активів підсанкційних осіб авторства голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давида Арахамії.

Законопроєкт дозволяє конфіскувати 100% акцій активу в дохід держави, якщо під санкціями знаходиться частка понад 25%. За рішенням Кабміну, під стягнення можуть потрапити і компанії, де є менша частка під санкціями. Повернути свою частку в активі інвесторам, які не є під санкціями, пропонують за спецпроцедурою.

Розробити нову процедуру вирішили після кейсу зі спецконфіскацією мережі АЗС Shell, уточнив Арахамія в коментарі Forbes 1 травня. Державі дозволили конфіскувати 49% акцій компанії, що до лютого 2022 року асоціювалася з російським власником, однак за час вторгнення ця частка розбилася до міноритарної.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні