Категорія
Новини
Дата

Ахметов більше не олігарх. Міністр юстиції заявив, що бізнесмен позбувся двох очевидних критеріїв

Бізнесмен Рінат Ахметов більше не потрапляє під «критерії олігарха» після складання його бізнес-партнером Вадимом Новинським депутатського мандата та виходу SCM із медійного бізнесу. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі онлайн-дискусії «ОПОРА.Live», пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами голови Мінʼюсту, відмова Вадима Новинського, який є бізнес-партнером Ріната Ахметова, від депутатського мандата, прибрала прямий звʼязок Ахметова з парламентом і очевидну ознаку його участі в політичному житті. 
  • Також після рішення SCM вийти з медійного бізнесу Ахметов більше не потрапляє під критерій закону про олігархів щодо володіння ЗМІ, наголосив міністр.
  • У такий спосіб, за словами Малюськи, Ахметов здійснив вихід з-під дії одразу двох «критеріїв олігархів»: щодо участі в політичному житті країни (через втрату мандата його бізнес-партнером Новинським), а також щодо впливу на медіасферу (через відмову від ліцензій на телерадіотрансляцію «Медіа Групи Україна»).

Ключова цитата

«Він (Ахметов. – Forbes) ніколи не хотів потрапити до списку олігархів, був рішуче налаштований. Остання його заява – це якраз ознака того, що своєї думки він не змінив, вважає цей закон небезпечним і не хотів би туди потрапляти», – заявив Денис Малюська.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру, у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку буде заборонено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

У РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність. Проте 30 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила Рада національної безпеки та оборони.

На початку липня політик та бізнесмен Новинський вирішив скласти повноваження народного депутата України. Він пояснив, що прийняв рішення скласти повноваження депутата та «зосередитись на гуманітарних проєктах, на розвитку національної економіки, служінні УПЦ та відновленні зруйнованих храмів».

11 липня Ахметов заявив, що прийняв «вимушене рішення» про вихід SCM з медійного бізнесу. Він пояснив, що причина – набрання чинності законом про олігархів. 

«Як найбільший приватний інвестор в економіку України, я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом. Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська військова агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах», – заявив Ахметов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні