Категорія
Новини
Дата

Авіаперевізники США попереджають про «катастрофічну кризу» через розгортання мереж 5G. Це вже вплинуло на плани AT&T та Verizon

1 хв читання

Великі авіаперевізники США заявили про загрозу «катастрофічної авіаційної кризи», пише Reuters. Причина занепокоєння – інфраструктура мереж 5G, яку готуються розгорнути оператори AT&T та Verizon

Ключові факти

  • American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines звернулися до Міністерства транспорту США та інших профільних відомств. У листі сказано, що новий сервіс 5G у частотному діапазоні C (C-Band 5G) може обмежити польоти великої кількості авіалайнерів.
  • Перешкоди можуть вплинути на роботу бортової електроніки та ускладнити польоти в умовах поганої видимості, пояснили у Федеральному управлінні цивільної авіації США (FAA). Це призведе до перенаправлення або скасування близько 4% щоденних рейсів і торкнеться сотень тисяч пасажирів.
  • Авіакомпанії закликали керівництво США не допустити розгортання мереж 5G поблизу аеропортів (у радіусі двох миль). Галузі загрожують «катастрофічні збої» у глобальному ланцюжку постачань та пасажирських перевезеннях, заявляють учасники ринку. За їхніми оцінками, збитки становитимуть до $1,6 млрд на рік.

Контекст

Мережі 5G у США працюють на частоті, наближеній до авіаційних приладів. У лютому 2021 року AT&T та Verizon отримали дозвіл на використання частот C-діапазону (3,4–3,8 ГГц) для 5G, заплативши за це десятки мільярдів доларів. Запуск мереж 5G був запланований на 5 грудня, але оператори погодилися перенести його на 5 січня після того, як Airbus та Boeing заявили про можливі перешкоди для літаків. Пізніше Мінтранс та FAA звернулися до AT&T та Verizon з проханням відкласти заплановане на 5 січня розгортання мереж через можливі ризики для авіації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні