Категорія
Новини
Дата

Австралія вводить санкції проти 39 росіян, пов’язаних зі «справою Магнітського»

Австралія запроваджує санкції проти 39 громадян Росії, пов’язаних зі смертю російського адвоката Сергія Магнітського у 2009 році. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • У заяві Пейн ідеться про те, що уряд Австрії, вшановуючи Сергія Магнітського, та всіх, хто захищає верховенство закону, запроваджує санкції «проти 14 російських осіб, відповідальних за серйозну корупцію, яку він викрив».
  • Також під санкції підпадуть 25 росіян, причетних до смерті Магнітського.
  • «Ці особи підпадають під цілеспрямовані фінансові санкції, включаючи заморожування активів і заборону на поїздки» – ідеться в заяві.

Ключові факти:

Магнітський розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно $260 млн з грошей платників податків. Одна зі схем стосувалася виводу коштів через Україну. У 2007-2008 роках понад $50 млн з російського бюджету були виведені готівкою через Україну.

У листопаді 2009 року Магнітський помер в ізоляторі. Його колеги й правозахисники вважали, що Магнітського цілеспрямовано довели до смерті умовами утримання і відмовою в медичній допомозі в помсту за те, що він розкрив злочинну схему, за допомогою якої співробітники МВС і чиновники відмивали мільярди рублів.

Після смерті адвоката уряд США затвердив список російських чиновників, так званий «список Магнітського». У ньому перераховані 60 високопосадовців РФ, що мали стосунок до справи та загибелі Магнітського. Пізніше подібну резолюцію ухвалив Європарламент і окремі країни. Закон передбачає відмову у візах, а також фінансові санкції проти російських чиновників, які, як вважають у Вашингтоні, причетні до смерті юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського в СІЗО та інших порушень прав людини. У 2017-му у законі зʼявилося прізвище Рамзана Кадирова.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні