Категорія
Новини
Дата

БЕБ підготувало підозру ексвласнику Sense Bank Михайлу Фрідману в справі про відмивання 100 млн грн

Детективи БЕБ склали повідомлення про підозру громадянину РФ та Ізраїлю, російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку, в легалізації близько 100 млн грн в еквіваленті. Про це повідомила пресслужба БЕБ. Опис та фото в повідомленні свідчать, що йдеться про колишнього власника Альфа-Банку (Sense Bank) Михайла Фрідмана.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Російського бізнесмена підозрюють у відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом: $1,2 млн та €1,93 млн (в еквіваленті близько 100 млн грн), вчиненому організованою групою осіб, та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, вчиненому організованою групою осіб.
  • На початку червня БЕБ арештувало 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку, йдеться в пресрелізі.
  • Український банк, його материнський банк у РФ та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і згаданий російський бізнесмен, зазначили в БЕБ.
  • Згаданий бізнесмен разом із компаньйонами-росіянами напередодні та упродовж збройної агресії РФ проти України здійснили оборудки для легалізації (відмивання) активів згаданих компаній на загальну суму понад 1 млрд грн та їх подальшого виведення з банківської системи в Україні.
  • Таким чином, підозрюваний та його компаньйони намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та/або застосування заходів примусового вилучення прав власності.
  • Наприкінці липня 2023 року банк було націоналізовано. Наразі бізнесмен знаходиться під санкціями в ЄС, США та Україні.
  • Раніше БЕБ арештувало активи кіпрських компаній на загальну суму понад 469 млн грн, які знаходяться на рахунках у банківській установі, та цінні папери на загальну суму понад 12,4 млрд грн.
  • Наразі тривають слідчі дії. Складають перелік усього майна бізнесмена як на території України, так і в іноземних юрисдикціях, йдеться в повідомленні БЕБ.
БЕБ підготувало підозру ексвласнику Sense Bank Михайлу Фрідману в справі про відмивання 100 млн грн /Фото 1

Контекст

24 липня в Офісі генпрокурора заявили, що викрили схему виведення за кордон активів «одного з найбільших українських банків, власником якого донедавна був російський олігарх». Про який банк йдеться, в Офісі генпрокурора не уточнили, проте наведені в повідомленні факти свідчать, що це вже націоналізований Sense Bank.

За даними слідства, для отримання доступу до прибутків банку колишні власники планували переоформити свою частку на підконтрольних осіб. І вже від імені «нових» бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України.

Щоб приховати «сліди» оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави, йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Sense Bank перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Sense Bank.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні