Категорія
Новини
Дата

Колишні власники Сенс Банку хотіли вивести мільярдні активи за кордон. Офіс генпрокурора заявив про викриття схеми

Колишні російські власники одного з найбільших українських банків намагалися вивести його активи за кордон та довести фінустанову до банкрутства. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу генпрокурора. Правоохоронці не називають банк, але наведені факти свідчать, що йдеться про націоналізований Сенс Банк

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В Офісі Генпрокурора заявили, що викрили схему виведення за кордон активів «одного з найбільших українських банків, власником якого донедавна був російський олігарх».
  • За даними слідства, для отримання доступу до прибутків банку колишні власники планували переоформити свою частку на підконтрольних осіб. І вже від імені «нових» бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України.
  • Щоб приховати «сліди» оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави, йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.
  • Слідство заявило, що під час обшуків за адресами головного офісу банку та місць проживання його топменеджменту виявлені документи з доказами незаконної діяльності.
  • В Офісі генпрокурора додали, що для недопущення завдання шкоди фінансовій стабільності України НБУ прийняв рішення про виведення системно важливого банку з ринку для подальшої передачі на користь держави.
  • Про який банк йдеться, в Офісі генпрокурора не кажуть, проте наведені у повідомленні факти свідчать, що це вже націоналізований Сенс Банк.
  • Раніше НБУ заявляв, що отримав повідомлення про наміри ABH Holdings S.A. Михайла Фрідмана і партнерів передати контроль над Сенс Банком на користь Karswell Limited (Кіпр), що суперечитиме санкціям РНБО проти акціонерів Сенс Банку.

Контекст

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Сенс Банку перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Сенс Банку. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Сенс Банку.

Мінфін вже сформував правління та наглядову раду Сенс Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні