БЕБ планують перезавантажити до кінця року, зміни очікуються також у митниці та податковій – Гетманцев /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

БЕБ планують перезавантажити до кінця року, зміни очікуються також у митниці та податковій – Гетманцев

надано пресслужбою

Роботу Бюро економічної безпеки розраховують повністю перезавантажити до кінця цього року, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». Зміни в роботі Бюро стали однією з умов програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Думаю, що до кінця року ми повинні вже навести там лад повністю… Зміни до законодавства, і разом з ними атестацію провести й призначити нового керівника за участі міжнародників. До речі, те ж саме ми хочемо зробити і в митниці, і в податковій», – заявив він.
  • За словами Гетманцева, наразі у влади є питання до керівника БЕБ щодо неефективності. «Держава не помічає результатів його роботи, бо їх м’яко кажучи обмаль…», – додав нардеп.
  • Голова парламентського комітету зазначив, що партнери також слідкують за діяльністю БЕБ і так само не задоволені результатами, тому в меморандумі й зʼявився пункт про перезавантаження. 
  • «БЕБ – це найважливіший орган у сфері контролю за використанням фінансів, які вони надають нам зараз і надаватимуть на відновлення. Це орган номер один. І залишити цей напрям у тому стані, в якому він зараз, неможливо», – заявив Гетманцев.
  • Він підкреслив, що «податкові міліціонери не повинні складати 80% від персонального складу».
  • На думку Гетманцева, реформу митниці необхідно почати з перезавантаження керівництва та проведення відкритого конкурсу з участю міжнародників. Це ж стосується й податкової. 
  • «Митниця – в руїнах. Ви подивіться, що з податковою відбувається і що відбувається з митницею. По податковій щомісяця – перевиконання плану надходжень…Те, що відбувається на митниці, абсолютно протилежне. Там жодної ієрархії, там некерованість системою, системні корупційні схеми», – сказав він. 

Контекст

У жовтні 2022 року депутати з профільних комітетів на спільному засіданні заслухали звіт очільника БЕБ Вадима Мельника. Дискусія проходила на підвищених тонах, нардепи не приховували свого незадоволення роботою Бюро.  «Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн із бюджету», – заявив голова фінансового комітету Данило Гетманцев під час засідання.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист заявив, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. 20 лютого Комітет ВР із питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва БЕБ незадовільною.

Перезавантаження Бюро стало однією з умов програми розширеного фінансування МВФ. У меморандумі з Фондом йдеться про внесення змін у чинний закон, який регулює діяльність БЕБ. Ключова мета – розробити прозорі критерії відбору персоналу та керівництва Бюро. Також у документі зазначено, що БЕБ повинно підпорядковуватись Мінфіну, а не напряму уряду, як зараз.

У 2022 році митниця перерахувала до держбюджету 300,8 млрд грн, що на 56,9% менше від плану. У січні правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, які нібито причетні до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. За оцінками СБУ, збитки бюджету становлять 5,2 млрд грн. 10 лютого у центральному апараті Митної служби та восьми регіональних митницях пройшли обшуки Державного бюро розслідувань (ДБР) та Служби безпеки України (СБУ). За оцінками правоохоронців, щомісячно оборудки на митниці коштували бюджету до 10 млрд грн надходжень. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні