Категорія
Новини
Дата

Ухилення від 687 млн грн податків. Колишньому топменеджеру «Укртатнафти» повідомили про нову підозру

Детективи Бюро економічної безпеки повідомили про нову підозру колишньому виконувачу обов’язків першого заступника голови правління ПАТ «Укртатнафта», сказано в релізі БЕБ. Йдеться про умисне ухилення від сплати ще 687 млн грн акцизного податку. Цю суму нинішнє керівництво компанії перерахує на користь держави.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що службові особи ПАТ «Укртатнафта» у лютому 2022 року здійснювали реалізацію виробленого пального на адресу покупців та, ігноруючи норми законодавства, самостійно визначили суми податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку.
  • «Керівництво компанії не забезпечило подання декларації та сплати акцизного податку, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах», – сказано у повідомленні.
  • Зазначається, що станом на 2 квітня 2022 року виникла заборгованість зі сплати акцизного податку у розмірі понад 687 млн грн.
  • У СБУ повідомили, що відповідну суму нинішнє керівництво ПАТ «Укртатнафта» перерахує на користь держави у вигляді податків, не сплачених колишніми власниками.
  • Правоохоронці стверджують, що для приховування злочину та уникнення відповідальності службові особи компанії скерували листи до Державної податкової служби та інших держорганів щодо неможливості належного ведення податкового та бухгалтерського обліку внаслідок ушкоджень, отриманих у ході війни.
  • Таку саму схему службові особи використали і в січні 2022 року. За даними слідчих, колишній в.о. першого заступника за попередньою змовою з головним бухгалтером здійснили порушення податкового законодавства та умисно ухилилися від сплати акцизного податку на понад 605 млн грн за січень 2022 року.

Контекст

17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі «Укрнафти». Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель (скоріше за все, в готелі Radisson Blue Ressort Bukovel).

Колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» підозрюється у привласненні 40 млрд грн державних коштів. Слідчі встановили, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

У межах кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їх активів.

За даними слідства, така «злочинна діяльність» здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній. Топменеджменту «Укртатнафти» оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні