Категорія
Новини
Дата

Білорусь допустила дефолт через виплати за євробондами у рублях – Moodyʼs

1 хв читання

Білорусь допустила дефолт за зовнішніми борговими зобовʼязаннями. Про це йдеться у повідомленні міжнародного рейтингового агентства Moodyʼs. Місяць тому Мінфін Білорусі здійснив платіж за євробондами у національній валюті.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Погашення валютного боргу в білоруських рублях є дефолтом», – заявило Moodyʼs
  • 14 липня закінчився пільговий період, протягом якого Білорусь мала виплатити $22,9 млн за євробондами Belarus-27. 
  • Оскільки Мінфін Білорусі здійснив платіж у національній валюті, власники зовнішнього боргу білоруських емітентів не змогли отримати виплати.
  • Заяву Moodyʼs про дефолт у Мінфіні Білорусі назвали «провокацією». «Вважаємо, що дії Moodyʼs мають провокаційний характер і спрямовані на штучне створення шоків та заворушень навколо єврооблігацій Республіки Білорусь», — йдеться у заяві на сайті міністерства.
  • Білорусь докладає максимальних зусиль для проведення розрахунків із власниками єврооблігацій на альтернативній основі, повідомили у відомстві.

Контекст

У червні міністр фінансів Білорусі Юрій Селіверстов заявив, що у лютому Білорусь здійснила виплату купона в доларах за єврооблігаціями з терміном погашення у 2027 році. Проте, Мінфін отримав звернення від власників цінних паперів, які заявили, що кошти до них не дійшли, хоча вони і були перераховані платіжному агенту Citibank N. A, імовірно через санкції Заходу. 

Тоді уряд і центробанк дозволив Мінфіну Білорусі виконувати зобовʼязання на рахунок у «Беларусбанку» у рублях. Також було запропоновано варіант конвертації цінних паперів.

Раніше рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг Білорусі в іноземній валюті з рівня ССС до переддефолтного С. Це означає або початок дефолту, або процесу, подібного до дефолту. У Мінфіні Білорусі тоді заявили, що це субʼєктивне рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд