Категорія
Новини
Дата

Бізнес розкритикував новий законопроєкт про правила мобілізації. EBA озвучила суперечливі норми

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) просить Раду не приймати урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації без доопрацювань через низку суперечливих норм, йдеться у заяві обʼєднання. Також бізнес-спільнота закликала продумати можливість додаткового інструменту бронювання працівників.

Ключові факти

  • ЕВА після аналізу проєкту закону №10449 повідомила, що чимало його позицій «викликають питання». Зазначається, що документ, фактично, є копією законопроєкту №10378 щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, бо він містив ознаки порушення Конституції та міг мати негативні наслідки для економіки. 
  • Зокрема, великим питанням та пересторогою для ЕВА є опція вручення повісток дистанційно та накладення обмежень у судовому порядку. 
  • Також у ЕВА викликає занепокоєння ситуація біля кордонів. Зокрема, розгортання правоохоронними органами та територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки мобільних постів перед пунктами пропуску через кордон. Зазначається, що співробітники здійснюють перевірки документів у водіїв вантажівок, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних.
  • «Це призводить до утворення додаткових черг на державному кордоні, паніки серед працівників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень», – сказано у заяві.
  • Згідно з повідомленням асоціації, така ситуація може призвести до втрати довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрати замовлень, звільнення працівників, зупинки виробничої діяльності компаній в цілому, а також зменшення надходжень до бюджету в частині сплати податків та митних платежів.
  • ЕВА закликає додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств. Як приклад у асоціації наводять ідею урядовців про автоматичне бронювання працівників на місяць (з щомісячним продовженням), враховуючи певні критерії: або певний мінімальний обсяг заробітної плати, яку повинна отримувати особа; або сплату певної суми податку на доходи фізичних осіб щомісячно; або інші критерії. 
  • Асоціація вважає, що така додаткова опція дозволить розширити категорію заброньованого працездатного населення, що «матиме позитивний економічний ефект», зокрема збалансує економічну ситуацію і створить додаткові надходження до бюджету.

Контекст

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. За його словами, цифра враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році. Головнокомандувач наголосив, що озвучувати цифри, які стосуються кожного з цих показників, він не може, оскільки це військова таємниця.

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію було зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачене зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні