Категорія
Новини
Дата

Bloomberg назвав пʼять галузей, які найбільше страждають через енергетичну кризу

Енергетична криза у світі наростає, посилюючи тиск на сировинні галузі, які є основою світової економіки, пише Bloomberg. Серйозних труднощів зазнають виробники промислових та «зелених» металів, сталі, добрив і цукру. Агентство склало перелік із пʼяти секторів, по яких криза б’є найсильніше.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Промислові метали

  • За останній рік Європа втратила близько половини своїх потужностей із виплавки цинку й алюмінію. Норвезька Norsk Hydro минулого тижня заявила, що у вересні закриє свій завод у Словаччині через різке зростання цін на електроенергію. Міжнародна металургійна компанія Nyrstar зупиняє великий завод Budel, який виготовляє цинк у Нідерландах.
  • Енергокриза також вдарила по виробництву алюмінію в КНР та США. У китайській провінції Сичуань через посуху знизилося виробництво електроенергії, через що алюмінієвий завод Henan Zhongfu Industry на тиждень частково перестав працювати.
  • Найбільший у світі виробник алюмінію – американська Century Aluminum – заявив, що зупиняє завод у Кентуккі, адже через дорогу електроенергію він нерентабельний.

Сталь

  • Понад 70% сталеливарних заводів у Сичуань торкнулося відімкнення електроенергії. Вони були змушені тимчасово зупинити виробництво або перейти на нормування, що водночас впливає на вартість залізної руди. 
  • У США щонайменше два сталеливарні заводи тимчасово зупинили деякі операції, щоби скоротити витрати на електроенергію. Британська сталеливарна компанія British Steel була змушена підвищити ціни на продукцію.

«Зелені» метали

  • Вартість літію, який є одним з основних матеріалів для виробництва акумуляторів для електромобілів, може зрости через енергетичну кризу в Китаї. За даними BloombergNEF, у 2021 році на частку провінції Сичуань припало понад 20% всього літію, що виробляється в Китаї, і аналітики очікують зростання цін у короткостроковій перспективі.
  • В Сичуань також виробляють полікремній, що використовується в сонячних батареях. Водночас ціна металевого кремнію, який використовується у виробництві різних товарів – від мікрочипів до автомобілів, – підскочила на 12% лише за тиждень.

Добрива

  • Через газову кризу в Європі виробники добрив змушені скорочувати виробництво. Регіон уже втратив щонайменше чверть своїх потужностей із виробництва азотних добрив. 
  • Зростання цін на добрива та їх менша доступність можуть змусити фермерів скоротити їх використання, що водночас негативно позначиться на врожаї. Міжнародна асоціація виробників добрив прогнозує наступного сезону максимальний від 2008 року спад споживання.

Цукор

  • Європейська цукрова корпорація Suedzucker попереджала про зростання цін на свою продукцію. Однак компанія повідомила, що має план із переходу з природного газу на інші джерела енергії в разі припинення постачання з РФ. Проте аналітики заявили, що це може стати дорогим процесом, який ще більше підвищить вартість цукру.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні