Категорія
Новини
Дата

Norsk Hydro закриває алюмінієвий завод у Словаччині через проблеми з електроенергією в Європі

Норвезька Norsk Hydro ASA планує закрити алюмінієвий завод у Словаччині наприкінці наступного місяця. Причиною стало стрімке зростання цін на електроенергію в Європі, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закриття підприємства Slovalco свідчить про серйозні проблеми в європейській промисловості, включаючи металургію, оскільки ціни на електроенергію підскочили до рекордно високого рівня.
  • За останній рік регіон вже втратив близько половини своїх потужностей з виплавки цинку та алюмінію, в основному тому, що виробники скоротили обсяги виробництва, але Hydro та інші компанії зараз переходять до повного закриття заводів.
  • Різкого зниження виробництва алюмінію в Європі було недостатньо, щоб компенсувати побоювання інвесторів щодо перспективи зниження попиту, оскільки основні економіки схиляються до рецесії. 
  • Hydro, мажоритарний власник Slovalco, заявила, що закриття стало відповіддю на несприятливі умови, у тому числі на «високі ціни на електроенергію, які не показують жодних ознак покращення в короткостроковій перспективі». 
  • За словами норвезької фірми, завод працював на 60% від своєї річної потужності 175 000 т і зазнає значних збитків, якщо продовжить роботу після 2022 року.

Контекст

Галузі промисловості, від добрив до алюмінію, страждають через різке зростання цін на енергоносії, оскільки Росія зменшує потоки газу до Європи після вторгнення в Україну, спричиняючи енергетичну кризу. Ціни на електроенергію у Європі зросли до нового історичного максимуму.

Трейдери також стежать за проблемами з електроенергією в Китаї, де провінція Сичуань, важливий алюмінієвий центр, нормує електроенергію через різке підвищення температури. Китай збільшив експорт протягом останніх місяців, щоб допомогти скоротити розрив за кордоном, і зміна цієї тенденції може підтримати ціни навіть в умовах зростання ризиків для попиту. Китай наразі відвантажує більше алюмінію, що цього року впав більш ніж на 14% на Лондонській біржі металів.

За останніми даними, алюміній виріс на 2% – до $2440,5 за тонну на Лондонській біржі металів. Цинк, який у вівторок досягнув двомісячного максимуму, впав на 2,1% – до $3593,5.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні