Категорія
Новини
Дата

Cенат США проголосував за бюджет із майже $45 млрд для України й союзників

Сенат США проголосував за ухвалення комплексного пакету видатків на суму $1,7 трлн, який фінансує федеральний уряд до вересня, а також надає Україні $45 млрд у вигляді військової та економічної допомоги, пише The Hill.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Бюджет був прийнятий значною двопартійною більшістю, 68-29, завершивши законодавчу роботу Сенату на 117-му Конгресі за кілька днів до Різдва.
  • У документі передбачено надання $19,8 млрд на озброєння та оснащення українських сил та союзників по НАТО та $12,9 млрд на стабілізацію української економіки та поповнення дефіциту. 
  • Ухвалення бюджету відбулося наступного дня після того, як президент України Володимир Зеленський виступив на спільному засіданні Конгресу з проханням щодо подальшої підтримки з боку Америки.
  • Очікується, що Палата представників розгляне закон і проголосує за відправку його на стіл президента США Джо Байдена до того, як наприкінці дня в пʼятницю закінчиться державне фінансування.

Контекст

20 грудня у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого становить $1,7 трлн проти близько $1,5 трлн минулого року, пише Reuters. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

Загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

Міністри фінансів G7 підтвердили спільний підхід до скоординованої бюджетної та економічної підтримки України наступного року та заявили про мобілізацію вже до $32 млрд. Також представники «Великої сімки» закликали Україну та МВФ до якнайшвидшого укладання програми з фінансуванням.

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні