ТРЦ Ocean Plaza /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Частка Ротенберга в ТРЦ Ocean Plaza перейшла у державну власність

ТРЦ Ocean Plaza Фото Shutterstock

Дві третини прав на столичний ТРЦ Ocean Plaza перейшли у власність держави. Рішення ВАКС про конфіскацію 66,65% ТРЦ у російських власників набуло чинності, свідчить ухвала, опублікована у Єдиному судовому реєстрі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС відмовила у відкритті апеляційного провадження в цій справі компанії Jupiter Nine Trust Company Limited колишнього власника частки в ТРЦ Ocean Plaza Аркадія Ротенберга. 
  • Апеляція відхилена на підставі того, що Jupiter Nine Trust Company Limited в особі директора не була стороною в адміністративній справі за позовом Мінʼюста про застосування санкції. Таким чином рішення ВАКС набрало законної сили. 

Контекст

20 березня колегія суддів ВАКС задовольнила адміністративний позов Мінʼюсту до російського бізнесмена Ротенберга. Суд вирішив стягнути в дохід держави частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», право на яку зареєстроване компаніями «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited).

Також стягнуто частку у розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza), право на яку зареєстроване за ТОВ «Авангард-Віларті».

Сімʼя Ротенбергів володіла часткою в компанії, якій належить ТРЦ Ocean Plaza. Як зазначає Інститут законодавчих ідей, загальна кількість сторін у справі – 19. Третьою особою, яка не заявляла самостійні вимоги на предмет спору, є український бізнесмен Василь Хмельницький, який у 2020 році викупив частку в бізнесі Ротенберга. Іншу частину викупили громадяни Швейцарії Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх, які теж проходять у справі як треті сторони.

Аркадій Ротенберг – четвертий російський бізнесмен, у якого конфіскували активи в Україні. До цього ВАКС уже стягнув активи виробника зброї Володимира Євтушенкова; власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки, Михайла Шелкова та Олега Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція). 

Загалом це 16-й позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха, зазначають в Інституті законодавчих ідей.

Ротенберга називають близьким другом Путіна. Саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні