Категорія
Новини
Дата

Cпрощення транзакцій і боротьба з шахрайством. Понад 90 країн-членів СОТ уклали угоду щодо E-Commerce

2 хв читання

У пʼятницю, 26 липня, понад 90 країн-членів Світової організації торгівлі (СОТ) досягли угоди про правила, що регулюють глобальну цифрову торгівлю, йдеться у повідомленні Єврокомісії. Вони включають визнання електронних підписів і захист від онлайн-шахрайства.

E-Commerce становить близько 25% усієї міжнародної торгівлі та зростає швидшими темпами, ніж традиційна. Після інтеграції в правову базу СОТ угода може стати основою глобальних правил цифрової торгівлі.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами віцепрезидента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса, країни домовилися про перші глобальні правила цифрової торгівлі і це «історичний момент».
  • «Це полегшить електронні транзакції, стимулюватиме інновації та інтегруватиме країни, що розвиваються, у цифрову економіку», – написав він.
  • Очікується, що угода принесе користь як споживачам, так і підприємствам, а також підтримуватиме цифрову трансформацію серед членів СОТ шляхом: спрощення транскордонних електронних транзакцій, зниження барʼєрів для цифрової торгівлі та просування інновацій в електронній комерції.
  • Угода передбачає перехід на цифровізацію митних документів і процесів. У багатьох випадках це покладе край необхідності роздруковувати форми та передавати їх на митниці, повідомляє пресслужба британського уряду.
  • Сторони, що підписали цю угоду, також зобовʼязуються визнавати електронні документи й електронні підписи, що дасть змогу скоротити необхідність для підприємств фізично підписувати контракти та розсилати їх по всьому світу.
  • Угода також зобовʼязує підписантів вжити правових заходів захисту від інтернет-шахрайства.

Контекст

Учасники угоди можуть зробити її офіційною угодою СОТ, але це потребуватиме консенсусу серед усіх країн-членів. Водночас США заявили, що новий текст є «важливим кроком уперед», але він все ще недосконалий і потрібна додаткова робота, пише Reuters. Деякі інші країни, такі як Бразилія, Індонезія та Туреччина, також висловили свої зауваження, додавши, що в більшості випадків вони стосувалися незначних моментів.

За оцінками Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у 2020 році обсяг світової цифрової торгівлі становив близько $5 трлн.

Основний тренд електронних продажів, який наразі крокує світом, – це інтеграція комерції у щоденне життя клієнта. Серед шляхів реалізації такого тренду – впровадження штучного інтелекту в e-commerce, спрощення онлайн-платежів і соціальна комерція, повідомив старший директор Visa з цифрових рішень в Україні, Грузії, країнах СНД і Південно-Східної Європи Олександр Стельмах на «Форумі підприємців 2024».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд