Категорія
Новини
Дата

Cуд арештував гелікоптер Жеваго у справі щодо розтрати $113 млн банку «Фінанси та Кредит»

Суд арештував гелікоптер, опосередкованим власником якого є екснардеп, акціонер банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит» Костянтин Жеваго, повідомляє Державне бюро розслідувань. Рішення ухвалили на підставі матеріалів, зібраних слідчими ДБР. Жеваго було повідомлено про підозру у розтраті майна, відмиванні доходів та організації злочину.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За версією слідчих, Жеваго та низка топменеджерів банку організували механізм розтрати $113 млн фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.
  • За даними ДБР, це повітряне судно належить підконтрольній колишньому депутату юридичній особі. Зазначається, що Жеваго використовував його в особистих цілях під час перебування на території України.
  • Слідчі встановили місцеперебування гелікоптера та проведені всі необхідні дії щодо його арешту.
Cуд арештував гелікоптер Жеваго у справі щодо розтрати $113 млн банку «Фінанси та Кредит» /Фото 1

Фото: ДБР

  • У ДБР нагадали, що наразі накладено арешт на майно підозрюваного бізнесмена, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема: акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень та 10 квартир.

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в одному з готелів Куршевелю. На сьогодні французький суд розглядає питання його екстрадиції в Україну.

4 січня фонд подав позов до Господарського суду Києва проти власника банку Жеваго про відшкодування збитків фінустанови та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. 

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні