Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн на закупівлю 300 000 дронів

Кабінет Міністрів на засіданні 30 квітня виділив додаткові 15,5 млрд грн Держспецзв’язку для закупівлі 300 000 дронів. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ключові факти

  • Кошти спрямують адміністрації Держспецзв’язку, яка займається відповідними закупівлями. 
  • «За виділені сьогодні кошти 300 000 дронів будуть поставлені нашим Силам безпеки та оборони», – зауважив премʼєр. Він уточнив, що це додатковий ресурс до вже виділених цього року 43,3 млрд грн на безпілотники.
  • Йдеться про невикористані кошти, отримані після перерозподілу так званого «військового ПДФО» у 2023 році, пояснив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.
  • Шмигаль нагадав, що вже рік працює кластер оборонних технологій Brave1, де зареєстровано понад 1600 розробок за 12 напрямками.
  • «Ми надали 186 грантів на понад 120 млн грн для дослідницько-конструкторських робіт та для масштабування виробництва», – сказав очільник уряду.
  • У держбюджеті на цей рік уряд передбачив 1,5 млрд грн на гранти для розробників defense-tech рішень, додав Шмигаль.

Контекст

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України. Того ж місяця Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

22 квітня стало відомо, що Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони за результатами торгів на Prozorro уклала контракти на постачання 3000 БпАК DJI Mavic 3E та 1000 DJI Mavic 3T. Загальна сума укладених контрактів – 575,2 млн грн. Перші партії закуплених безпілотних авіаційних комплексів уже поставлені до військових частин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні