Категорія
Новини
Дата

Ділова активність у єврозоні несподівано зросла вперше із червня

Зведений індекс менеджерів із закупівель єврозони S&P Global, що відображає активність у сфері виробництва та послуг, зріс до 50,2 у січні з 49,3 у попередньому місяці, пише Financial Times. Активність у єврозоні несподівано повернулася до зростання вперше з червня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростанняіндексу ділової активності (PMI) третій місяць поспіль з мінімуму, досягнутого в жовтні, виявилося вищим за прогноз економістів на рівні 49,8. Він також був вищим за позначку 50, що вказує на те, що більшість підприємств повідомили про зростання порівняно з попереднім місяцем.
  • «Стабільність економіки єврозони на початку року підтверджує, що регіон може уникнути рецесії», – сказав головний бізнес-економіст S&P Global Market Intelligence Кріс Вільямсон. Він додав, що побоювання щодо енергоносіїв ослабли після жовтневого мінімуму, коли ціни впали завдяки державній допомозі.
Ділова активність у єврозоні несподівано зросла вперше із червня /Фото 1
  • Напруженість у ланцюжку постачання також зменшилася, тоді як відновлення роботи китайської економіки допомогло повернути впевненість у ширших перспективах світової економіки на 2023 рік. Зростання зайнятості також прискорилося.
  • Інфляція виробничих витрат ще більше знизилася, але середня інфляція відпускних цін на товари та послуги зросла, відбиваючи все ще підвищене зростання витрат і тиск у бік підвищення заробітної плати.
  • Стійкість економіки єврозони та постійний високий ціновий тиск, ймовірно, підтримають необхідність подальшого підвищення процентних ставок. Ринки передбачають два підвищення відсоткових ставок на 50 базисних пунктів на наступних засіданнях у лютому та березні, внаслідок чого ставка за депозитами підніметься до 3%.

Контекст

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

Інфляція у єврозоні у грудні знизилася більше, ніж очікувалося, індекс споживчих цін серед європейських країн-членів зріс у річному вирахуванні на 9,2% у грудні порівняно з 10,1% у попередньому місяці та рекордним річним рівнем у 10,6% у жовтні.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Цього року економіка єврозони скоротиться, оскільки висока інфляція та потенційна нестача енергії спричиняють скорочення виробництва та спровокують погіршення ситуації на ринку праці, відповідно до опитування економістів, проведеного Financial Times

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні