Інфляція в єврозоні сповільнилася, вперше за два місяці показник впав нижче за 10% /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні сповільнилася, вперше за два місяці показник впав нижче за 10%

Shutterstock

Інфляція у єврозоні у грудні знизилася більше, ніж очікувалося, індекс споживчих цін серед європейських країн-членів зріс у річному вирахуванні на 9,2% у грудні, порівняно з 10,1% у попередньому місяці та рекордним річним рівнем у 10,6% у жовтні, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Водночас базова інфляція, за винятком нестійких цін на енергоносії, продукти харчування та паливо, зросла до нового максимуму в 5,2%, що свідчить про побоювання політиків, що нижчі ціни на бензин та енергоносії призведуть до зниження загальної ставки без усунення основного інфляційного тиску.
  • У листопаді базова інфляція склала 5% і перевершила очікування економістів, що вона залишиться на цьому рівні.
  • Базова інфляція зростає і більш ніж удвічі перевищує цільовий показник Європейського центрального банку в 2%.
  • Франсуа Вільруа де Гальо, який керує центральним банком Франції, заявив у четвер, що ЄЦБ необхідно буде продовжувати підвищувати відсоткові ставки, щоб вирішити проблему основного цінового тиску. Він сказав, що програма посилення грошово-кредитної політики, ймовірно, завершиться до літа, але не сказав, наскільки ще, на його думку, необхідно підвищити відсоткові ставки з поточних 2%. Фінансові ринки очікують на пік відсоткових ставок у єврозоні приблизно на рівні 3,5%.

Контекст

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

Інфляція в єврозоні у листопаді нарешті сповільнилася і склала 10%, пише Bloomberg. Нові дані дають проблиск надії Європейському центральному банку в його боротьбі за придушення найсильнішого шоку споживчих цін за останнє покоління. Падіння з 10,6% у жовтні стало найбільшим від 2020 року і відбулося завдяки повільнішому зростанню цін на енергію та послуги, навіть попри швидке зростання цін на харчові продукти.

Цього року економіка єврозони скоротиться, оскільки висока інфляція та потенційна нестача енергії спричиняють скорочення виробництва та спровокують погіршення ситуації на ринку праці, відповідно до опитування економістів, проведеного Financial Times

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні