Категорія
Новини
Дата

До держбюджету у травні надійшло 101,3 млрд грн. Видатки сягнули 224,9 млрд – Мінфін

У травні касові видатки державного бюджету були здійснені в обсязі 224,9 млрд грн, повідомило Міністерство фінансів з посиланням на Держказначейство. У квітні вони становили 166,9 млрд грн. Водночас доходи склали 101,3 млрд грн.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Першочергове фінансування видатків у поточному році спрямовано на підвищення обороноздатності країни та здійснення соціальних видатків, які забезпечують підтримку життєдіяльності населення, зазначили у Мінфіні.
  • У травні 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 101,3 млрд грн.
  • Касові видатки у травні були здійснені в обсязі 224,9 млрд грн, у тому числі загального фонду – у сумі 216,4 млрд грн, або 67,3% від розпису травня.
  • Фактичний дефіцит загального фонду держбюджету у минулому місяці становив 113,4 млрд грн проти передбаченого розписом дефіциту на травень у сумі 209 млрд грн. Держбюджет в цілому за 5 місяців 2022 року було виконано з дефіцитом у 263,2 млрд грн.
  • Фактичні державні запозичення до загального фонду держбюджету за січень – травень склали 376,6 млрд грн, або 170,5% від запланованих на цей період.
  • Від розміщення ОВДП на фінансування держбюджету залучено 225,5 млрд грн. При цьому за рахунок випуску військових ОВДП залучено 200,2 млрд грн, в тому числі шляхом придбання у власність Нацбанком – 120 млрд грн. Із зовнішніх джерел залучено 151,1 млрд грн.

Контекст

У березні державні витрати України перевищили надходження приблизно на $2,7 млрд. Очікувалось, що розрив збільшиться до $5–7 млрд на місяць у квітні та травні. МВФ очікує, що українська економіка скоротиться на 35% цього року. Валовий державний борг України у 2022 році збільшиться до 86,2%. У 2021-му він знизився з 61% до 49%. 

Україна потребує $15 млрд фінансування протягом наступних трьох місяців, заявляла раніше директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. 

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що падіння ЄСВ на 17% за квітень і ПДФО з військовим збором на 19% «це нормальна ситуація». За його словами, надходження за ЄСВ перебувають на рівні, який практично був торік (менше лише на пів відсотка). Це свідчить про те, що бізнес і держава соціально відповідальні й сплачують своїм робітникам зарплату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні