Дощі та відключення електроенергії загрожують врожаю кукурудзи в Україні – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Дощі та відключення електроенергії загрожують врожаю кукурудзи в Україні – Bloomberg

Shutterstock

З настанням зими третина врожаю кукурудзи в Україні все ще стоїть на полях, що створює додаткове навантаження на життєво важливий сільськогосподарський сектор, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна залишається четвертим за величиною постачальником кукурудзи у світі і значно впливає на світові поставки. Зерно все ще можна зібрати навесні, хоча перспективи його якості та кількості погіршуються.
  • «90% усієї моєї кукурудзи зараз на полі, і вже йде сніг, – сказав агентству виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник. – Весь вересень та дві третини жовтня я не міг збирати врожай через погоду».
  • Міністерство сільського господарства США знизило прогноз урожаю кукурудзи в Україні до 27 млн т у пʼятницю, що на 4,5 млн т менше, пославшись на безперервні осінні дощі у трьох ключових областях, тож це буде пʼятирічний мінімум. Організація Обʼєднаних Націй прогнозує ще нижчий показник у 24 млн т.
  • Збирання врожаю відбувається «рекордно повільно», зазначають в «УкрАгроКонсалт». За даними уряду, станом на вівторок 34% врожаю залишається неприбраним. Притому, що основна маса зазвичай збирається до грудня. Більше снігу та злив протягом наступних двох тижнів можуть затримати польові роботи до 2023 року.
  • За словами економіста Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Моніки Тотової, через дощову погоду виникла потреба просушування зерна перед його належним зберіганням. Із цим виникли проблеми, оскільки російські атаки на українську інфраструктуру викликали відключення електроенергії по всій країні, що ускладнило безперебійну роботу сільськогосподарських обʼєктів.
  • Українська зернова асоціація закликала уряд віддати пріоритет електропостачанню силосів, щоб запобігти псуванню зерна та допомогти фермерам.
  • Уповільнення збору завдає шкоди ключовому джерелу доходу українського аграрного сектору, який уже постраждав від війни на суму понад $4 млрд. Кукурудза є найбільшою за обсягом культурою, яку Україна вирощує та відправляє.

Контекст

Несприятливі погодні умови у ключових сільськогосподарських регіонах від США до Франції та Китаю призводять до скорочення врожаю зернових і запасів, підвищуючи ризик голоду у деяких найбідніших країнах світу. Через літню посуху, яка завдала європейським запасам продовольства величезних збитків, французькі фермери збирають найменший урожай кукурудзи з 1990 року.

Очікується, що США, найбільший у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай кукурудзи за три роки. Посуха також завдала збитків урожаю в Європі і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.

За даними, зібраними для Reuters Міжнародною радою із зерна (IGC), запаси кукурудзи будуть меншими, ніж було у світі у 2012 році, коли була остання глобальна продовольча криза.

За офіційними оцінками, Україна збере від 25 до 27 млн т кукурудзи у 2022 році порівняно з 42,1 млн т у 2021 році, після вторгнення Росії.

У 2021 році українські аграрії зібрали 100 млн т зернових та олійних культур. Такого не було за всю історію України. У 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні