«Енергоатом» може не платити борги до закінчення війни /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» може не платити борги до закінчення війни – Мінстратегпром

2 хв читання

«Енергоатом» може не платити борги до закінчення війни Фото Getty Images

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості своїм наказом від 2 серпня включило НАЕК «Енергоатом» до переліку підприємств, щодо яких діє мораторій на стягнення боргів у судовому порядку до кінця воєнного стану, йдеться у відповіді відомства на запит Forbes Ukraine.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • 2 серпня Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості видало наказ №95 «Про включення Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» до переліку підприємств, які є боржниками у виконавчих провадженнях, вчинення виконавчих дій за якими зупиняється на час дії воєнного стану», йдеться у відповіді Мінстратегпрому на запит Forbes Ukraine. 
«Енергоатом» може не платити борги до закінчення війни – Мінстратегпром /Фото 1
«Енергоатом» може не платити борги до закінчення війни – Мінстратегпром /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Наказ відомства почав діяти з дня підписання та не потребує додаткового часу на імплементації, уточнили у міністерстві. 
  • До цього 1 серпня «Енергоатом» звернувся до Мінстратегпрому із відповідною заявою та пакетом необхідних документів для включення до реєстру міністерства. 
  • До реєстру Мінстратегпрому включені підприємства, що виконують державний контракт у галузі оборони або залучені до виконання такого контракту на підставі договорів, зокрема зовнішньоекономічних, уточнили в Мінстратегпромі. Ще одним критерієм є включення підприємства до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів. Підприємство включають до переліку за умови відповідності одночасно обом критеріям. 
  • Перебування в реєстрі Мінстратегпрому позбавляє підприємтсво обов’язку здійснювати розрахунки зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану.
  • Наразі невідомо, яку частину заборгованості НАЕК зможе не сплачувати та яких саме заборгованостей стосується мораторій. «Це знаходиться поза межами повноважень Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України», – повідомили у відомстві. 

Контекст

8 серпня Forbes повідомляв, що «Енергоатом» можуть позбавити обов’язку здійснювати розрахунки зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану. «Це не дозвіл не платити борги, а мораторій на банкрутство важливих для ВПК підприємств», – пояснював тоді співрозмовник видання в Міністерстві стратегічних галузей. 

За час повномасштабної війни «Енергоатом» накопичив мільярдні борги в межах покладання спеціальних обов’язків (ПСО). Стабілізацію фінансового стану компанії називали однією з причин, чому уряд підвищив для населення тарифи на електрику в червні 2023-го. 

Перший квартал 2024-го року компанія завершила зі збитком 5,5 млрд грн. «Енергоатом» планує завершити 2024 рік з прибутком, повідомив віцепрезидент компанії Якоб Хартмут 7 серпня в кулуарах конференції, присвяченої проблемі збитків і втрат енергетики України внаслідок російської агресії.

Покращення фінансових результатів компанія очікує після того, як у червні уряд підвищив тарифи на електрику для населення на 64%, пояснив Хартмут. Детальніше про те, чому уряд підвищив тарифи цього літа і до чого тут «Енергоатом», читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд