Категорія
Новини
Дата

Ердоган скликає термінову нараду щодо російської платіжної системи «Мир» і можливих санкції Заходу

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скличе в пʼятницю, 23 вересня, нараду на найвищому рівні, присвячену економічним питанням. На ній обговорюватимуть російську платіжну систему «Мир» та можливі західні санкції, пише Reuters із посиланням на два джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На зустрічі з урядовцями та іншими особами також обговорюватимуться угоди з Росією, нещодавня сильна волатильність на стамбульській фондовій біржі та загальна економічна ситуація, повідомили джерела на умовах анонімності.
  • Два приватні турецькі банки, Denizbank та Isbank, призупинили використання «Міру» цього тижня після того, як Вашингтон розширив свої санкції проти Росії у звʼязку з її вторгненням в Україну, зокрема щодо голови організації, яка управляє цією платіжною системою. 
  • Глава Національної системи карткових платежів Росії запевнив, що банківські картки «Мир» продовжують працювати в Туреччині, незважаючи на те, що два банки призупинили їхню дію. Минулого тижня Центральний банк Росії пообіцяв продовжити роботу з розширення числа країн, які приймають його карти «Мир».
  • Цього тижня високопосадовець адміністрації США заявив, що Вашингтон очікує, що все більше банків відключать «Мир» через санкційний ризик, і додав, що рішення про припинення діяльності Isbank і Denizbank мають велике значення.

Контекст

Днями банки Вірменії, Вʼєтнаму і Казахстану перестали приймати картки з російською платіжною системою «Мир».

Офіційні особи США вже давно приватно висловлювали стурбованість з приводу того, що Туреччина стала притулком для російських активів, які перебувають під санкціями, після вторгнення Росії в лютому, кажуть джерела. 

Минулого місяця США попередили турецький бізнес про санкції у разі співпраці з підсанкційними росіянами. Письмові попередження були активізацією зусиль США, спрямованих на те, щоб змусити турецькі інститути дотримуватись міжнародних санкцій, введених проти Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому.

Член НАТО Туреччина принципово виступає проти західних санкцій щодо Росії та має тісні звʼязки як із Москвою, так і з Києвом. Анкара також засуджує вторгнення Росії та направляє в Україну безпілотники.

Туреччина нарощує торгівлю з Росією, незважаючи на заклики союзників про введення санкцій. Її експорт до Росії знаходиться на найвищому рівні з 2014 року. Санкції у звʼязку з вторгненням Росії до України спровокували відтік транснаціональних корпорацій, але одна країна відкрито хвалиться бумом у торгівлі з Росією – Туреччина.

У серпні міністр транспорту Туреччини Аділь Караісмаілоглу повідомив про зростання торгівлі автомобілями з Росією на 58% за перші чотири місяці року. Це лише один приклад масштабного стрибка турецького експорту до Росії, який, за даними державної служби статистики Туреччини, у першому півріччі досяг 

Західні країни все більше стурбовані розширенням економічних звʼязків між Туреччиною та Росією, кажуть дипломати, особливо після кількох зустрічей між Ердоганом та президентом Володимиром Путіним, зокрема минулого тижня в Узбекистані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні