Категорія
Новини
Дата

Ердоган скликає термінову нараду щодо російської платіжної системи «Мир» і можливих санкції Заходу

2 хв читання

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скличе в пʼятницю, 23 вересня, нараду на найвищому рівні, присвячену економічним питанням. На ній обговорюватимуть російську платіжну систему «Мир» та можливі західні санкції, пише Reuters із посиланням на два джерела.

Ключові факти

  • На зустрічі з урядовцями та іншими особами також обговорюватимуться угоди з Росією, нещодавня сильна волатильність на стамбульській фондовій біржі та загальна економічна ситуація, повідомили джерела на умовах анонімності.
  • Два приватні турецькі банки, Denizbank та Isbank, призупинили використання «Міру» цього тижня після того, як Вашингтон розширив свої санкції проти Росії у звʼязку з її вторгненням в Україну, зокрема щодо голови організації, яка управляє цією платіжною системою. 
  • Глава Національної системи карткових платежів Росії запевнив, що банківські картки «Мир» продовжують працювати в Туреччині, незважаючи на те, що два банки призупинили їхню дію. Минулого тижня Центральний банк Росії пообіцяв продовжити роботу з розширення числа країн, які приймають його карти «Мир».
  • Цього тижня високопосадовець адміністрації США заявив, що Вашингтон очікує, що все більше банків відключать «Мир» через санкційний ризик, і додав, що рішення про припинення діяльності Isbank і Denizbank мають велике значення.

Контекст

Днями банки Вірменії, Вʼєтнаму і Казахстану перестали приймати картки з російською платіжною системою «Мир».

Офіційні особи США вже давно приватно висловлювали стурбованість з приводу того, що Туреччина стала притулком для російських активів, які перебувають під санкціями, після вторгнення Росії в лютому, кажуть джерела. 

Минулого місяця США попередили турецький бізнес про санкції у разі співпраці з підсанкційними росіянами. Письмові попередження були активізацією зусиль США, спрямованих на те, щоб змусити турецькі інститути дотримуватись міжнародних санкцій, введених проти Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому.

Член НАТО Туреччина принципово виступає проти західних санкцій щодо Росії та має тісні звʼязки як із Москвою, так і з Києвом. Анкара також засуджує вторгнення Росії та направляє в Україну безпілотники.

Туреччина нарощує торгівлю з Росією, незважаючи на заклики союзників про введення санкцій. Її експорт до Росії знаходиться на найвищому рівні з 2014 року. Санкції у звʼязку з вторгненням Росії до України спровокували відтік транснаціональних корпорацій, але одна країна відкрито хвалиться бумом у торгівлі з Росією – Туреччина.

У серпні міністр транспорту Туреччини Аділь Караісмаілоглу повідомив про зростання торгівлі автомобілями з Росією на 58% за перші чотири місяці року. Це лише один приклад масштабного стрибка турецького експорту до Росії, який, за даними державної служби статистики Туреччини, у першому півріччі досяг 

Західні країни все більше стурбовані розширенням економічних звʼязків між Туреччиною та Росією, кажуть дипломати, особливо після кількох зустрічей між Ердоганом та президентом Володимиром Путіним, зокрема минулого тижня в Узбекистані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні