Категорія
Новини
Дата

ЄС хоче заборонити своїм громадянам обіймати керівні посади у російських держкомпаніях – Bloomberg

Європейський союз розглядає пропозицію Німеччини про заборону громадянам ЄС обіймати високі посади у російських державних компаніях, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пропозиція, якщо її буде офіційно подано Європейською комісією та підтримано всіма державами-членами, накине «широку сітку» на громадян ЄС. Як наслідок – це, ймовірно, зачепить колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, кажуть джерела. За повідомленнями німецьких ЗМІ, він очолює комітет акціонерів Nord Stream та раду директорів Nord Stream 2.
  • Пропозицію було висунуто до того, як «Газпром» у вівторок оголосив про пошкодження газопроводу «Північний потік» поблизу данських вод. Німеччина та інші країни заявили, що підозрюють диверсію. 
  • У травні Шредер залишив посаду голови російської державної нафтової компанії «Роснефть» після трьох місяців широких закликів до нього припинити зв’язки із президентом Росії Володимиром Путіним через війну в Україні, нагадує агентство.
  • Інші колишні лідери ЄС, зокрема Еско Ахо з Фінляндії та Крістіан Керн з Австрії, а також колишній премʼєр-міністр Франції Франсуа Фійон вийшли з рад директорів кількох російських компаній після вторгнення в Україну.
  • Пропонована заборона включатиме період поступового впровадження, сказав один зі співрозмовників.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік наразі зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

У компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

Норвезький нафтогазовий регулятор повідомив у понеділок, що невідомі безпілотники були помічені поруч із його морськими установками, закликавши «підвищену пильність усіх операторів та власників суден».

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. Але «Газпром» у кілька етапів скоротив постачання цим маршрутом, починаючи з червня, пославшись на технічні проблеми з обладнанням, а потім повністю припинив поставки. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доправив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський союз більше не залежать від цих постачань. 

Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати майже на 40% більше скрапленого природного газу, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні