Категорія
Новини
Дата

ЄС остаточно погодив Україні фінансову допомогу на €1,2 млрд

Рада Європи погодила макрофінансову допомогу Україні на €1,2 млрд, повідомила пресслужба органу. Перший транш у €600 млн країна отримає після погодження з ЄС Меморандуму про взаєморозуміння.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Швидке погодження нової програми співпраці з Україною зумовлено постійними загрозами безпеці, що вже «викликали значний відтік капіталу»: країна втрачає доступ до зовнішніх ринків капіталу, пояснили у Раді Європи.
  • Першу частину допомоги у €600 млн Україна отримає зразу після погодження з ЄС Меморандуму про взаєморозуміння. Документ визначатиме структурні реформи, виконання яких необхідно для отримання другої частини допомоги. Також Україна має виконати структурні маяки, узгоджені з МВФ.
  • Меморандум про взаєморозуміння буде зосереджений на виконанні дій для посилення економічної стійкості та стабільності, управління, верховенства права та енергетичної безпеки.

Ключова цитата

«ЄС діяв швидко й рішуче, щоб допомогти Україні. Протягом 21 дня ми виконали необхідну роботу, а це означає, що макрофінансова допомога в розмірі €1,2 млрд може бути виділена Україні», – сказав Бруно Ле Мер, міністр економіки, фінансів та відновлення Франції.

Контекст

З огляду на нарощування Росією своїх військ біля українських кордонів, 1 лютого Єврокомісія запропонувала екстрену програму макрофінансової допомоги Україні на €1,2 млрд.

15 лютого депутати Європарламенту вирішили розглянути програму надання допомоги Україні за екстреною процедурою. Європарламент 16 лютого підтримав пропозицію Єврокомісії надати нашій країні €1,2 млрд. Макрофін для України розрахований на 12 місяців. Аби надати допомогу, Єврокомісія випустить бонди з терміном погашення до 15 років.

Україна чекає на перший транш макрофінансової допомоги в €600 млн наприкінці березня – початку квітня. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні