Категорія
Новини
Дата

ЄС виділив пакет допомоги європейським фермерам на €100 млн

Держави-члени ЄС затвердили пакет підтримки у розмірі €100 млн для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, повідомляє Єврокомісія. Обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти країн планують скасувати поетапно до 15 вересня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пакет підтримки передбачає виділення €9,77 млн для Болгарії, €15,93 млн – Угорщині, €39,33 млн – Польщі, €29,73 млн – Румунії та €5,24 млн – Словаччині. 
  • Зазначається, що фермери цих пʼяти держав-членів «стикаються з проблемами, повʼязаними з вузькими місцями в логістиці після великого імпорту певних агропродовольчих товарів з України». 
  • Згідно із повідомленням ЄК, тимчасові заходи щодо ввезення обмеженої кількості товарів з України набули чинності 2 травня та будуть поетапно скасовані до 15 вересня 2023 року.
  • Спільна координаційна платформа також працює над покращенням товарообігу між Європейським Союзом та Україною дорогами солідарності.
  • Платежі за пакетом підтримки мають бути здійснені до 31 грудня 2023 року. 

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку. 

Згодом Європейський Союз продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС, йдеться в пресрелізі Єврокомісії.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні