Категорія
Новини
Дата

Агрокриза. Пʼять країн ЄС знову поскаржилися Єврокомісії на український імпорт і вимагають компенсації

1 хв читання

Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія 11 травня звернулися до Європейської комісії із закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на Мінсільгосп Польщі.

Ключові факти

  • За ініціативи Польщі відповідний спільний лист міністрів сільського господарства п’яти країн ЄС надіслано до віцепрезидента Єврокомісії, єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса та єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського.
  • Лист стосується виняткових і тимчасових превентивних заходів щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України.
  • Рішення Єврокомісії від 2 травня про заборону ввезення (до 5 червня, з можливістю продовження) на внутрішній ринок цих п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України може виявитися «неефективним і недостатнім», йдеться у листі. 
  • Міністри звернули увагу, що запроваджена заборона на імпорт не стосується продуктів з України, на які до 2 травня діяли національні заборони цих країн ЄС.
  • Для врегулювання ситуації ці країни пропонують відповідні, на їхню думку, механізми. Зокрема, вони запропонували підтвердити продовження до кінця року рішення Єврокомісії від 2 травня щодо заборони на імпорт до п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України. 
  • Вони також пропонують запровадити постійний моніторинг імпорту інших чутливих агропродовольчих товарів з України та, за необхідності, передбачити оперативне запровадження превентивних заходів. 
  • Запропоновано адаптувати рівень підтримки аграріїв до фактичних втрат, а також виділити додаткові кошти на допомогу фермерам, оскільки «бюджет спільної аграрної політики і національних бюджетів є недостатніми».

Контекст

Починаючи з 15 квітня, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами може коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні