Категорія
Новини
Дата

Агрокриза. Пʼять країн ЄС знову поскаржилися Єврокомісії на український імпорт і вимагають компенсації

Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія 11 травня звернулися до Європейської комісії із закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на Мінсільгосп Польщі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За ініціативи Польщі відповідний спільний лист міністрів сільського господарства п’яти країн ЄС надіслано до віцепрезидента Єврокомісії, єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса та єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського.
  • Лист стосується виняткових і тимчасових превентивних заходів щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України.
  • Рішення Єврокомісії від 2 травня про заборону ввезення (до 5 червня, з можливістю продовження) на внутрішній ринок цих п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України може виявитися «неефективним і недостатнім», йдеться у листі. 
  • Міністри звернули увагу, що запроваджена заборона на імпорт не стосується продуктів з України, на які до 2 травня діяли національні заборони цих країн ЄС.
  • Для врегулювання ситуації ці країни пропонують відповідні, на їхню думку, механізми. Зокрема, вони запропонували підтвердити продовження до кінця року рішення Єврокомісії від 2 травня щодо заборони на імпорт до п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України. 
  • Вони також пропонують запровадити постійний моніторинг імпорту інших чутливих агропродовольчих товарів з України та, за необхідності, передбачити оперативне запровадження превентивних заходів. 
  • Запропоновано адаптувати рівень підтримки аграріїв до фактичних втрат, а також виділити додаткові кошти на допомогу фермерам, оскільки «бюджет спільної аграрної політики і національних бюджетів є недостатніми».

Контекст

Починаючи з 15 квітня, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами може коштувати Україні до $800 млн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні