Категорія
Новини
Дата

ЄС запровадить додаткові санкції проти Ірану за військову допомогу Росії

Європейський Союз готує додаткові санкції проти Ірану з огляду на військову допомогу, яку Тегеран надав Росії, а також через жорстоке придушення протестів, пише Bloomberg із посилання на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заборони на поїздки та заморожування активів будуть накладені на 21 фізичну та юридичну особу через придушення протестів, а також 10 позицій у звʼязку з постачанням до Росії безпілотників, які використовувалися у війні в Україні, повідомили джерела.
  • Очікується, що заходи підпишуть міністри закордонних справ ЄС, які зберуться в Брюсселі 12 грудня. 
  • Міністри закордонних справ блоку також мають відновити перемовини щодо стримування ядерної програми Ірану, що зайшли в глухий кут.
  • «Ми перекриємо доступ Росії до різноманітних дронів і безпілотних літальних апаратів. Ми пропонуємо заборонити прямий експорт двигунів для дронів у Росію та експорт у будь-які треті країни, такі як Іран, які можуть постачати безпілотники до Росії», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Нових заходів буде вжито на додачу до низки санкцій, які ЄС ввів щодо Ірану як через порушення прав людини, так і у звʼязку з його військовою допомогою Росії. 
  • За словами західних офіційних осіб, Росія більше покладалася на ракети в недавніх атаках, оскільки в них закінчилася перша партія безпілотників з Ірану; вони додали, що уважно стежать за більш тісним партнерством між Росією та Іраном у розробці передової зброї.

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакета санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

За словами джерел Bloomberg, Європейський Союз має намір запровадити обмеження щодо російського сектору безпілотних літальних апаратів у межах нового пакета санкцій, який блок має намір затвердити наступного тижня. ЄС також розглядає обмеження на інші технології та компоненти, що використовуються Москвою у воєнних цілях, а також заходи, спрямовані на надання додаткових послуг, інвестицій та російських ЗМІ й фінансового сектору.

За даними видання, держави-члени обговорять санкції найближчими днями й намагатимуться їх узгодити до кінця наступного тижня.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн. Нещодавно РФ відновила атаки на Україну за допомогою дронів, 6 грудня українські війська збили 14 ударних дронів типу Shahed-136, один БпЛА «Орлан-10» та ще 2 ворожі безпілотники.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні