Категорія
Новини
Дата

ЄС затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ за звірства в Бучі

Європейський Союз затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ після свідчень про звірства росіян в місті Буча на Київщині. Пакет який містить вугільне ембарго, обмеження для російських та білоруських транспортних компаній, заборону суднам під російськими прапорами заходити в порти країн Євросоюзу, повідомило Французьке головування у Раді ЄС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС заборонить імпорт російського вугілля. Напередодні стало відомо, що заборона набуде чинності у середині серпня – на місяць пізніше ніж пропонувалося
  • Державним ВТБ та ще трьом російським банкам, які вже відключені від системи SWIFT, заборонять будь-які операції в країнах Євросоюзу.
  • ЄС відмовляється від імпорту з РФ товарів та сировини, зокрема, деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю.
  • ЄС заборонить експорт до РФ напівпровідників, комп’ютерів, технологій для СПГ та іншого електричного та транспортного обладнання.
  • Російським вантажівкам заборонять вʼїзд до країн ЄС, а суднам – заходити у європейські порти. 
  • Транспортним компаніям із РФ та Білорусі заборонять працювати в ЄС. Виняток діятиме для перевезення вантажів з енергоносіями, продуктами харчування та ліками.
  • Російським компаніям заборонять брати участь у європейських публічних закупівлях та позбавлять російські державні установи фінансової підтримки.
  • Санкційний список розширять десятками осіб, включно з олігархами та політиками.
  • Нові санкції наберуть чинності після публікації в офіційному Віснику ЄС у п’ятницю.

Контекст

Єврокомісія анонсувала пʼятий пакет санкцій ЄС після масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Він включатиме заборону на імпорт вугілля з РФ. Загалом пакет санкцій оцінюється майже в €20 млрд на рік.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

7 квітня Європейський парламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти РФ за її війну проти України. Серед заходів — повне ембарго на енергоносії з РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні