Категорія
Новини
Дата

ЄС затвердив санкції проти Ірану за постачання дронів Росії

Рада ЄС затвердила за письмовою процедурою санкції щодо Ірану за постачання безпілотників Росії для ударів по Україні, повідомило головування Чехії в Раді ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Санкції щодо Ірану в рекордно короткі терміни! Після триденних переговорів посли ЄС домовилися про заходи проти організацій, які постачають іранські безпілотники, що завдали ударів по Україні», – йдеться в повідомленні.
  • Зазначається, що письмову процедуру завершено, санкції набувають чинності сьогодні вдень після публікації в Офіційному журналі ЄС.
  • Наголошується, що держави ЄС вирішили заморозити активи трьох фізичних осіб та однієї юридичної особи, відповідальних за постачання дронів. «ЄС також готовий поширити санкції на ще 4 іранські організації, які вже фігурували в попередньому списку санкцій», – додали у головуванні Чехії.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Європейський Союз планував найближчими днями запровадити санкції проти низки фізичних та юридичних осіб з Ірану за продаж зброї Росії, пише Politico з посиланням на чотирьох європейських чиновників і дипломатів.

Відповідно до документа, який є в розпорядженні «Інтерфакс-Україна», вчора посли ЄС схвалили санкції, під які потрапили: Shahed Aviation Industries – компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського БПЛА «Шахед». У списку також значаться начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хосейн Багері, командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані та Ходжатола Гореїші, який відповідає за логістику в іранському Міністерстві оборони.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використані Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна цього тижня запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Водночас Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

За інформацією The Guardian, фінансові втрати України від знищення дронів значно перевищують їх вартість, відбиття атак коштувало понад $28 млн. Зважаючи на те, що ціна іранських Shahed-136 становить від €20 000 до €50 000 за кожен, загальна вартість для Росії невдалих атак безпілотниками на Україну останніми тижнями військові аналітики неурядової організації Molfar оцінюють від $11,66 до $17,9 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні