Категорія
Новини
Дата

ЕЦБ буде перевіряти транзакції росіян. Навіть резидентів ЄС

Наглядові органи Європейського центрального банку наказали ретельно перевіряти транзакції росіян і білорусів у тих банках, де вони будуть брати кредити, робити великі платежі та депозити. Це стосується навіть резидентів ЄС, повідомляє Reuters із посиланням на три джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з інструкціями ЄЦБ, банки будуть пильно наглядати за «десятками тисяч росіян і білорусів», які проживають в ЄС, якщо ті робитимуть великі платежі та депозити, а також робитимуть нові кредитні заявки.
  • Санкції ЄС проти Москви звільняють від відповідальності осіб, які мають тимчасовий або постійний дозвіл на проживання в ЄС. Але вони накладають деякі обмеження на доступ громадян Росії до банківських послуг, заразом забороняють банкам приймати депозити на суму понад €100 000 від російських громадян чи юридичних осіб.
  • Наглядові органи ЄЦБ стурбовані тим, що банки у блоці можуть бути оштрафовані, якщо їхні клієнти надсилатимуть гроші від імені підсанкційних осіб. «Спочатку заходи були орієнтовані на осіб – росіян-резидентів чи нерезидентів, а потім поширилися і на білорусів», – сказав один зі співрозмовників Reuters.
  • Рішення ЄЦБ ставить під особливу увагу навіть резидентів ЄС. Воно ускладнить їм управління банківськими рахунками. Одне із джерел Reuters уже заявляє про обмеження, з якими стикнулися деякі громадяни в Іспанії.
  • За словами одного з джерел, в одному випадку іспанський банк поставив під нагляд близько 8000 російських клієнтів, які не входять до списку санкцій ЄС і проживають в Іспанії. Усі нові кредити росіянам, які не є резидентами Іспанії, зупинені, і принаймні один банк не дозволив росіянам-нерезидентам відкривати нові рахунки, додали вони.
  • Італійські банки також відстежували всі рахунки російських клієнтів на суму понад €100 000, навіть якщо вони проживали в ЄС і не входили до списку санкцій, повідомило джерело Reuters.

Контекст

Більшість росіян, які живуть у ЄС, проживають у Німеччині – їх у країні понад 230 000 осіб, за даними Євростату. За нею слідує Іспанія з більш ніж 81 000 росіян. Іншими популярними місцями є Франція, Італія, Латвія, Чехія, Австрія та Фінляндія.

Білоруси, які проживають в ЄС, переважно проживають у Німеччині, Литві та Італії, свідчать дані Євростату.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні