Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія надіслала листи країнам блоку із заходами по зниженню ціни газу та закликала скоротити попит

Європейська комісія заявила країнам ЄС, що вони мають ще більше скоротити попит на газ, щоб пережити зиму, і водночас намітила низку заходів щодо зниження вартості газу, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн написала у листі лідерам ЄС у середу, що «необхідно підготувати суворіші зобовʼязання щодо економії газу», щоб гарантувати, що обмеження ціни на газ не призведе до збільшення споживання, коли ЄС необхідно зберегти свої постачання.
  • У листі, який було розіслано державам-членам напередодні неофіційної зустрічі лідерів у Празі цього тижня, викладено чотири заходи щодо зниження вартості газу для споживачів та підприємств.
  • Фон дер Ляйєн рекомендувала вести переговори з «надійними постачальниками», такими як Норвегія та США, які збільшили експорт газу до ЄС після того, як Росія почала припиняти постачання до блоку, щоб помститися за підтримку блоком України.
  • Вона також запропонувала встановити межу ціни на імпортований газ, привʼязаний до поточної базової ціни, але нижче за неї, щоб ЄС продовжував залучати постачання газу.
  • По-третє, напередодні масштабнішої перебудови енергетичних ринків на початку наступного року може бути введено обмеження ціни газу, що використовується для виробництва електроенергії, і, останнє, комісія спробує знайти додаткові джерела фінансування для стимулювання використання відновлюваних джерел енергії у всьому блоці.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровати окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні