Категорія
Новини
Дата

Європейські IPO впали до найнижчого рівня з 2009 року. Компанії залучили лише €2,4 млрд за рахунок лістингу у першому півріччі

Кількість компаній, зареєстрованих у Європі, впала до найнижчого рівня з часів світової фінансової кризи – до 34 фірм, пише Financial Times. Це підкреслює плачевний стан ринку первинних публічних розміщень у регіоні на тлі економічного спаду та привабливості виходу на біржу в США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лише 34 компанії були публічно зареєстровані в Європі у першій половині цього року, що є найнижчим показником з 2009 року.
  • Падіння числа IPO відбувається на тлі періоду сильного занепокоєння на європейських фондових ринках, які щосили намагаються утримати компанії. Натомість багато підприємств вважають за краще розміщуватися в США, спокушені великим обсягом капіталу та інвесторами, які більш схильні ризикувати та фінансувати нові підприємства.
  • Привабливість Нью-Йорка цього року стала ще помітнішою: компанії, у тому числі британський виробник чипів Arm, вважають за краще розміщувати свої акції там, а не на внутрішньому ринку.
  • Підприємства, що вже торгують на європейських фондових біржах, також розглядають можливість виходу до США. Золотодобувна компанія AngloGold Ashanti та компанія з виробництва будівельних матеріалів CRH планують змінити місце проведення лістингу, тоді як енергетичні групи Shell і Total висловили стурбованість із приводу своїх лістингів у Європі на початку цього року.
  • За даними Асоціації фінансових ринків Європи (AFME), у першій половині 2023 року компанії залучили в Європі всього €2,4 млрд за допомогою IPO, що також є найнижчим показником за 14 років. Залучений капітал свідчить про 42%-ве падіння порівняно з тим же періодом минулого року.
  • Європейські фондові ринки щосили намагаються залучити компанії до лістингу цього року, оскільки зростання відсоткових ставок і рекордно висока інфляція змушують багато підприємств відкладати плани виходу на біржу.
  • За даними Dealogic, цього року ринок лістингів США зіткнувся зі значно помірнішим уповільненням: у першому півріччі 75 компаній розмістили акції та залучили $11,5 млрд, що є найнижчим обсягом і вартістю з 2015 року.

Контекст

Загальна кількість IPO у 2021 році досягла 1000, а обсяг залучених коштів становив $315 млрд, хоча раніше ніколи не перевищував $200 млрд. У січні 2022-го загальний обсяг глобального IPO становив $26,7 млрд. Це на 60% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Відкладені IPO почали накопичуватися через нестабільність на ринках.

У вересні минулого року у США зафіксовано найдовший за 20 років період без великих IPO технокомпаній.

Занепад європейського ринку лістингів викликав реакцію з боку політиків. Велика Британія планує низку реформ, які включають спонукання пенсійної галузі до направлення коштів у компанії, що швидко ростуть, щоб зупинити скорочення числа компаній, які котируються на Лондонській фондовій біржі. 

Чиновники ЄС намагаються спростити процес лістингу в блоці, а також покращити інвестиційні дослідження, щоб малі та середні фірми були помітнішими для потенційних інвесторів.

Румунський виробник електроенергії Hidroelectrica залучив €1,6 млрд на Бухарестській фондовій біржі в липні, що зробило його лістинг найбільшим у Європі цього року. 

Найбільшим IPO у Лондоні цього року стала фінтех-компанія CAB Payments, яка минулого місяця залучила £300 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні