Категорія
Новини
Дата

Фінансова корпорація розвитку США розкрила деталі допомоги українській економіці

Інвестиції в Horizon Capital, «Добробут», $250 млн малому та середньому бізнесу й допомога у залученні $1 млрд приватного капіталу. Про такі ініціативи в Україні оголосив голова Корпорації міжнародного фінансування США (U.S. International Development Finance Corporation, DFC) Скотт Натан 31 січня на зустрічі представників українського бізнесу з послом США Бріджит Брінк

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти 

«Я тут, щоб анонсувати нові ініціативи для української економіки», – сказав Натан.

На зустрічі, організованый Американською торговельною палатою, були озвучені пріоритетні напрямки діяльності DFC в Україні на 2023 рік: 

  • DFC підписав лист про наміри (Letter of intent) з Horizon Capital Fund на фінансування у розмірі $25 млн; 
  • Підписано лист про наміри з клінікою «Добробут» на фінансування будівництва реабілітаційного центру «Добробут»;
  • Буде виділено $250 млн та технічна допомога приватного капіталу для здешевлення кредитів малим і середнім підприємствам України. Проєкт реалізується разом із Мінекономіки України та USAID;
  • DFC надішле співробітників в Україну;
  • Будуть виділені фінансові ресурси для залучення $1 млрд приватного капіталу для підтримки економіки України. Пріоритетні напрямки: енергетика, агро, ІТ, охорона здоров’я, освіта. 

«Моя мета №1 – допомогти Україні перемогти. Забезпечити виживання та зміцнення української економіки… Допомогти Україні захиститись від фізичних нападів [Росії] і від корупції… Україна є одним із ключових партнерів [США]», – заявила посол США Бріджит Брінк на зустрічі. 

Премʼєрміністр України Денис Шмигаль заявив, що пріоритет – не лише відновлення енергетики, а й створення нової децентралізованої системи з акцентом на відновлювальну та атомну енергетику. «Раді, що DFC підтримує українські компанії… [Серед інструментів] пряме кредитування, покриття кредитних ризиків, покриття військових ризиків. Мінекономіки готове запропонувати проєкти», – зазначив Шмигаль.

Контекст  

26 січня відбулося перше засідання Координаційної платформи донорів України (Ukraine Multi-agency Donor Coordination Platform) або так званий «фінансовий Рамштайн». Задачами платформи буде координація економічної підтримки для нагальних потреб України, планування та забезпечення початку відновлення, допомоги приватному сектору й розробка фінансових інструментів для його підтримки.

Платформа об`єднує країни G7 та ключові міжнародні організації (МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ). «Але як і основний «Рамштайн», вона буде відкрита для приєднання інших країн, які хочуть системно допомагати Україні», – зазначив Владислав Рашкован.

За даними уряду, підтверджені Світовим банком потреби у фінансуванні відновлення України у червні минулого року становили $350 млрд, наразі їх оцінено у $600-700 млрд.

Шмигаль закликав уряди країн-партнерів наслідувати приклад Канади, конфіскувати заморожені російські активи та передати їх Україні для відновлення, оскільки вони мають стати основним джерелом.

За його словами, Фонд відновлення створено і в українському бюджеті, проте він обмежений, оскільки сьогодні бюджет за рахунок внутрішніх джерел фінансується лише на 50%. Ще одним джерелом фінансування відновлення премʼєр назвав платформу United-24.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні