Категорія
Новини
Дата

Fitch знизило рейтинг Білорусі до «обмеженого дефолту»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг Білорусі в іноземній валюті із С («неминучий дефолт») до RD («обмежений дефолт»), йдеться у повідомленні агентства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Довгостроковий рейтинг Білорусі у місцевій валюті залишається лише на рівні ССС (зобовʼязання за цінними паперами виконуються, дефолт представляється реальною можливістю).
  • Після закінчення 14-денного пільгового періоду 13 липня 2022 року щодо виплати купона за єврооблігаціями 2027 року Fitch знизив рейтинг Білорусі до «обмеженого дефолту» з С.

Контекст

У червні міністр фінансів Білорусі Юрій Селіверстов заявив, що у лютому Білорусь здійснила виплату купона в доларах за єврооблігаціями з терміном погашення у 2027 році. Проте, Мінфін отримав звернення від власників цінних паперів, які заявили, що кошти до них не дійшли, хоча вони і були перераховані платіжному агенту Citibank N. A, імовірно через санкції Заходу. 

Тоді уряд і центробанк дозволив Мінфіну Білорусі виконувати зобовʼязання на рахунок у «Беларусбанку» у рублях. Також було запропоновано варіант конвертації цінних паперів.

15 липня рейтингового агентства Moodyʼs заявило, що Білорусь допустила дефолт за зовнішніми борговими зобовʼязаннями через виплати у рублях. 

Мінфін відповів, що виплати з євробондів у рублях – вимушене рішення і дефолтом це вважати не варто, а в оцінках рейтингових агентств відчувається упередженість.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні