Категорія
Новини
Дата

ФК «Барселона» очікує на €1,26 млрд доходу. Як іспанському гранду вдалося покращити фінансовий стан

Іспанський футбольний клуб «Барселона» очікує різкого збільшення доходу та прибутковості після розпродажу активів, пише Bloomberg. Клуб прогнозує дохід за підсумками сезону у €1,26 млрд, що на €240 млн більше, ніж у сезоні 2021/2022.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Клуб з Каталонії очікує, що його прибуток сягне €274 млн, що на 180% більше, ніж у попередньому сезоні.

- Неконтрольоване зростання витрат на підписання та оплату гравців у поєднанні з різким падінням доходів від квитків та мерчандайзингу під час пандемії збільшило борги та зобов’язання клубу до €1,35 млрд. Це спонукало президента Джоана Лапорту продати частину активів клубу для зміцнення фінансового стану клубу.

- «Барселона» продала 25% своїх медіаправ на 25 років інвестиційній компанії Sixth Street Partners із Сан-Франциско в рамках двох угод у червні та липні, отримавши за них €667 млн. 

- Клуб також залучив додаткові $203 млн від продажу 49% акцій свого відділу виробництва контенту Barcelona Studios у двох окремих угодах. У березні «Барса» також уклала довгострокову спонсорську угоду з стрімінговим гігантом Spotify Technology SA.

- Ці угоди дали змогу команді, яка повідомила про збитки майже на €500 млн у сезоні 2020/2021, отримати дозвіл від Ла Ліги витрачати більше на команду, знявши нульовий ліміт витрат. Відтоді клуб підписав контракти з відомими гравцями, включаючи польського нападника Роберта Левандовського та бразильського вінгера Рафінью.

Контекст  

Зараз «Барселона» під керівництвом Хаві посідає в таблиці чемпіонату Іспанії друге місце з 16 очками після шести матчів. Лідирує мадридський «Реал», у якого 18 очок із 18 можливих.

За інформацією іспанських ЗМІ, взимку «Барселона» продовжить розвантажувати платіжну відомість, щоб покращити фінансове становище. Для цього клуб готовий продати захисників Жерара Піке та Жорді Альбу. Крім того, каталонці сподіваються, що взимку вдасться продати Френкі де Йонга та Мемфіса Депая. Зазначається, що через фінансові проблеми клуб ледве зумів заявити новачків на сезон, тому взимку робитиме все для відходу високооплачуваних футболістів.

За версією Forbes, найдорожчим футбольним клубом у світі наразі є «Реал», який посідає 13-ту сходинку загального спортивного рейтингу. Мадридців оцінили у $5,1 млрд, вони зуміли обійти «Барселону», яка ще у травні була лідером. «Синьо-гранатові» зараз коштують $5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні