Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна готує до приватизації Миколаївський глиноземний завод

1 хв читання

Фонд державного майна України здійснює заходи з реєстрації за державою майна ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» у межах підготовки його до приватизації, повідомили LIGA.net у ФДМУ.

Миколаївський завод, який належав російському мільярдеру Олегу Дерипасці, є одним із найбільших в Європі виробників глинозему.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі Фонд держмайна займається реєстрацією цього майна для наповнення статутного капіталу МГЗ. Після цього можна буде говорити про початок великої приватизації Миколаївського глиноземного заводу, повідомили у Фонді держмайна. 
  • ФДМУ наголошує, що завод, безумовно, буде виставлений на приватизацію.

Контекст

МГЗ був приватизований у 2000-му й інтегрований у російську групу «Русал». Із родовищ «Русалу» у Гвінеї він імпортував боксити, переробляв їх на глинозем, який експортував до Росії на алюмінієві заводи групи. Миколаївський завод виробляв 1,7 млн т глинозему на рік, або 20% загального випуску «Русалу». 

Завод зупинився ще 1 березня 2022-го. Пресслужба «Русалу» тоді пояснила зупинку «неминучими логістичними і транспортними проблемами на Чорному морі й прилеглих територіях». Щоб компенсувати втрату миколаївського глинозему, Росія в першій половині 2022-го збільшила вдвічі імпорт сировини з Казахстану. 

У лютому 2023 року суд націоналізував Миколаївський глиноземний завод і ще низку активів на 10 млрд грн російського мільярдера Дерипаски. «У мирний час завод коштував понад $1 млрд», – говорив у вересні Forbes очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. СБУ оцінювала всі націоналізовані активи Дерипаски в Україні у 10 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд