Категорія
Новини
Дата

Forbes переоцінив статки найбагатшого українця Ріната Ахметова

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію найбагатшого українця Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%, йдеться у матеріалі Forbes. На початку 2022 року Forbes оцінював статки Ахметова у $13,7 млрд, а в липні – лише в $4,9 млрд. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Метінвест», активи якого займають 46% у статках Ріната Ахметова, втратив 2/3 бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.  
  • Також було оновлено оцінку ДТЕК – зараз вона становить $580 млн. Компанія втратила контроль над Луганською ТЕС, яка була захоплена російськими військовими в перші дні війни. Компанія оцінює втрату цієї станції у $180 млн. ДТЕК також зупинила Запорізьку ТЕС, яка знаходиться в окупованому Енергодарі. Криворізька та Курахівська станції знаходяться на лінії фронту й постійно зазнають обстрілів.
  • ПУМБ ($250 млн), як і напередодні повномасштабного вторгнення, посідає сьоме місце (станом на 1 червня) в банківській системі за обсягом активів. Через воєнні дії та погіршення статків клієнтів обсяг коштів юросіб у банку скоротився на 15%, або на 7 млрд грн, і банку довелося доформувати резерви за кредитами на 3 млрд грн. Як наслідок прибуток банку за п’ять місяців 2022 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, скоротився у сім разів, до 224 млн грн.
  • Транспортна компанія «Лемтранс» ($225 млн). «Доходи бізнесу зменшилися в кілька разів (за даними YouControl, в 2020 році виторг становив 14,4 млрд грн). На сьогодні ми маємо можливість задіяти лише 50% парку. Частину парку заблоковано», – казав в інтерв’ю Центру транспортних стратегій генеральний директор Володимир Мезенцев.
  • Оцінити готівкові кошти й інші ліквідні активи Ахметова непросто: він не подає майнових декларацій, однак з огляду на попередні виплати дивідендів ця сума може становити $300 млн.
  • Вартість елітного транспорту Ахметова Forbes оцінює у $160 млн, його головна складова – яхта Valerie – виставлена на продаж за €89 млн
  • Футбольний клуб «Шахтар» порівняно з його оцінкою в лютому подешевшав майже вдвічі – з €275 млн до €150 млн. Більшу частину з них становить трансферна вартість футболістів.
  • У СКМ досить обережно прокоментували оцінку Forbes. «Будь-яка оцінка вартості активів під час війни, з нашої точки зору, буде з високою вірогідністю хибною», – зазначили у пресслужбі СКМ. У компанії додали, що їхню оцінку збитків у звʼязку з активною фазою бойових дій і збільшенням кількості ракетних обстрілів українських територій на цей момент здійснити в повному обсязі поки що неможливо. «Вона обовʼязково буде проведена пізніше. Ми очікуємо, що сума становитиме десятки мільярдів доларів США», – заявили в СКМ.
Forbes переоцінив статки найбагатшого українця Ріната Ахметова /Фото 1

Контекст

У березні – в найгірший момент війни – Forbes оцінював статки Ріната Ахметова в $4,2 млрд. Половина цієї суми – оцінка 75-відсоткової частки в «Метінвесті» з урахуванням накопиченого прибутку за 2021 рік. 

В інтервʼю італійському телеканалу RAI Ахметов заявив про втрату активів із довоєнною капіталізацією понад $20 млрд. Він має намір через суд відшкодувати збитки, завдані російською військовою агресією. Втрата цих активів суттєво вдарила по капіталізації. Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд.

У 2021 році статки найбагатшої людини України зросли до $7,6 млрд. Ахметов займав 330-те місце в рейтингу світових мільярдерів від Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні