Категорія
Новини
Дата

«Гірше, ніж у локдаун». В «Алло» розповіли про продажі в «чорну пʼятницю» в умовах блекаутів

У «чорну п’ятницю» український е-коммерс та ритейл недоотримав приблизно 25–30% виторгу через ракетні атаки РФ та вимушені блекаути. Таку оцінку наводить засновник і голова ради директорів ритейлера «Алло» Дмитро Деревицький. За його словами, онлайн-трафік скоротився на 30% по ринку, офлайн-трафік на 20%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами засновника «Алло», такого удару по українському бізнесу не було навіть під час локдауна. «Коли в клієнтів немає електроенергії та звʼязку, шопінг відкладається зі зрозумілих причин», – додав він.
  • Щодо результатів роботи в «чорну пʼятницю» магазинів «Алло», Деревицький зазначив, що кількість чеків знизилась на 15% порівняно з 2021 роком, а середній чек зріс за рік на 6% – до 3517 грн.
  • Продажі павербанків виросли у 36 разів у порівнянні з минулим роком, цей товар став найбільш затребуваним цього року, повідомили в «Алло».
  • Серед покупців стало помітно менше жінок: 35% порівняно з 42% минулого року. Вимушена евакуація зіграла свою роль, вважає Деревицький. Проте частка молоді у віці до 40 років серед клієнтів збільшилась.

Контекст

У США онлайн-покупці витратили рекордні $9,12 млрд цієї «орної п’ятниці», пише Reuters з посиланням на дані Adobe Analytics. Витрати в інтернеті зросли на 2,3%, завдяки тому, що споживачі чекають знижок до традиційних днів великих покупок, попри те що пропозиції починаються ще в жовтні.

Adobe Analytics, яка вимірює електронну комерцію шляхом аналізу транзакцій на вебсайтах, має доступ до даних про покупки у 85% зі 100 найкращих інтернет-магазинів у США.

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі та інших містах. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Усе через зниження частоти в енергосистемі України.

Через обстріл було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. 

Масовані обстріли України майже не зменшили кількість кафе та ресторанів, що працюють, але позначились на їхніх обігах та організації роботи. Зокрема, показники обігів кафе та ресторанів впали на 8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні