Категорія
Новини
Дата

Google представила процесор на базі Arm та новий ШІ-чип

Компанія Google розкрила подробиці нової версії своїх чипів штучного інтелекту для центрів обробки даних і оголосила про випуск центрального процесора на базі Arm, пише Reuters.

Ключові факти

  • Тензорні процесори (TPU) від Google – одна з небагатьох життєздатних альтернатив передовим чипам штучного інтелекту від Nvidia, хоча розробники можуть отримати доступ до них лише через хмарну платформу Google, а не купувати їх напряму. TPU v5p буде доступний через хмару Google вже у вівторок.
  • Компанія заявила, що новий чип TPU v5p розрахований на роботу в блоках по 8960 чипів і може забезпечити вдвічі більшу продуктивність, ніж попереднє покоління TPU. 
  • Google запропонує також центральний процесор (CPU) на базі Arm під назвою Axion через Google Cloud. Axion забезпечує продуктивність на 30% вище, ніж у чіпів Arm загального призначення, і на 50% вище, ніж у чіпів x86 поточного покоління, вироблених Intel. Axion використовується в декількох сервісах Google, таких як реклама на YouTube і у Google Cloud. 
  • Компанія планує розширити можливості такого використання та зробити їх доступними для громадськості «пізніше цього року». 

Контекст

Після приголомшливого успіху OpenAI наприкінці 2022 року з діалоговим чат-ботом ChatGPT Google прагне показати, що вона також є передовою силою в галузі технологій генеративного штучного інтелекту, які можуть створювати новий текст, зображення чи навіть відео на основі підказок користувача. Все більше компаній експериментують із цією технологією, яку можна використовувати для автоматизації таких завдань, як кодування, узагальнення звітів або створення маркетингових кампаній.

У грудні Google випустила свою модель штучного інтелекту Gemini у трьох версіях, що дає змогу налаштовувати її під поставлене завдання та запускати на будь-яких пристроях – від мобільних до великомасштабних центрів обробки даних. 

Gemini – це відповідь Google компаніям Microsoft Corp. та OpenAI, які, на думку деяких експертів, швидше скористалися перевагами нинішнього буму штучного інтелекту, зокрема серед хмарних клієнтів і розробників. Тепер Google прагне заманити цих користувачів у свою екосистему за допомогою більш потужних інструментів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні