Категорія
Новини
Дата

Україна щодня переживає десяток російських кібератак – Держспецзв’язку

1 хв читання

За дев’ять місяців повномасштабної війни російські хакери не досягли стратегічних цілей, повідомив заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора під час конференції Forbes Tech

Ключові факти:

  • «Вже дев’ять місяців зазнаємо неймовірної кількості кібератак. Поки що ворогу не вдалося досягнути своїх стратегічних цілей», – повідомив Жора. Проте деякі атаки виявляються успішними.
  • Щодня Росія, за його даними, здійснює до 10 атак на українську інфраструктуру, зокрема електронні сервіси для громадян і бізнесу.

Контекст:

На початку листопада 2022 року уряд Німеччини виділив €1 млрд зі свого бюджету на 2023 рік для підтримки України. Ц гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак та збирання доказів воєнних злочинів.

Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, повідомляв Жора у жовтні.

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

За минулий рік Держспецзв’язку зафіксували 147 хакерських атак, більшість – із Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло у майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні