Категорія
Новини
Дата

Україна щодня переживає десяток російських кібератак – Держспецзв’язку

За дев’ять місяців повномасштабної війни російські хакери не досягли стратегічних цілей, повідомив заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора під час конференції Forbes Tech

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • «Вже дев’ять місяців зазнаємо неймовірної кількості кібератак. Поки що ворогу не вдалося досягнути своїх стратегічних цілей», – повідомив Жора. Проте деякі атаки виявляються успішними.
  • Щодня Росія, за його даними, здійснює до 10 атак на українську інфраструктуру, зокрема електронні сервіси для громадян і бізнесу.

Контекст:

На початку листопада 2022 року уряд Німеччини виділив €1 млрд зі свого бюджету на 2023 рік для підтримки України. Ц гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак та збирання доказів воєнних злочинів.

Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, повідомляв Жора у жовтні.

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

За минулий рік Держспецзв’язку зафіксували 147 хакерських атак, більшість – із Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло у майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні