Категорія
Новини
Дата

Philip Morris виграла апеляцію щодо скасування 1,2 млрд грн штрафу Антимонопольного комітету

Північний апеляційний госпсуд відмінив рішення суду першої інстанції і скасував штраф для «Філіп Морріс Україна» і «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» на 1,2 млрд грн. Цей штраф наклав Антимонопольний комітет (АМКУ) за порушення конкуренції на ринку дистрибуції тютюнових виробів у 2019 році.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Таким чином, скасовано рішення Господарського суду міста Києва від 5 серпня 2020 року, яким було відмовлено Philip Morris у скасуванні штрафу.
  • Також апеляційний госпсуд зобов’язав стягнути з АМКУ на користь «Філіп Морріс Україна» і «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» по 8644 грн судового збору за подання апеляційної скарги.
  • Однак ставити крапку в цій історії зарано. Philip Morris очікує касаційного позову від АМКУ, зазначили Forbes.ua в компанії.

Контекст

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував низку тютюнових компаній і дистриб’ютора «Тедіс Україна» на загальну суму 6,5 млрд грн. З цієї суми найбільший штраф отримала «Тедіс Україна» – 3,4 млрд грн. «Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб’юшн» оштрафували на 370 млн грн, «Філіп Морріс Україна» – на 810 млн грн.

Також були оштрафовані такі компанії: «Джей Ті Інтернешнл Україна», «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», «Імперіал Тобако Юкрейн», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», «А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки».

Тодішній голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив у Facebook, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу цигарок стало створення й підтримання штучних барʼєрів для інших компаній.

Він додав, що у 2011−2012 роках вказані виробники почали працювати лише з одним дистриб’ютором – «Тедіс Україна». У результаті 2013-го компанія стала монополістом на ринку з часткою 99,43%.

У грудні 2020-го Philip Morris заявила, що подала позов проти уряду України до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних суперечок (США) у звʼязку зі штрафом АМКУ. На думку компанії, рішення АМКУ порушило двосторонні угоди про взаємний захист інвестицій зі США та Швейцарією.

Довідка

Philip Morris International Inc. – американська глобальна сигаретна й тютюнова компанія, яку було засновано в 1900 році. Вона продає свою продукцію в понад 180 країнах світу. Входила до складу Altria Group, а 28 березня 2008 року була виділена у незалежну компанію зі штаб-квартирою в Лозанні (Швейцарія). В Україні її філію було відкрито 1993 року – «Філіп Морріс Україна».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні