Категорія
Новини
Дата

Китайський експорт упав уперше з 2020 року, імпорт теж скоротився

Експорт Китаю скоротився в жовтні вперше відтоді як зʼявилися ранні стадії пандемії COVID-19 два роки тому, що є ознакою тиску на економіку, яка все ще охоплена суворими антивірусними заходами, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експорт у доларовому вираженні впав на 0,3% у річному обчисленні минулого місяця, як показали офіційні дані у понеділок, порівняно з прогнозом економістів про зростання на 4,5%. Востаннє показник падав у травні 2020 року.
  • Торгівля Китаю підтримувала його економіку протягом усієї пандемії. Його експорт різко зріс у 2020 та 2021 роках, оскільки світові ринки переключилися на купівлю товарів, а не послуг.
  • Але останні дані підкреслюють схильність країни до глобального уповільнення, оскільки інші великі економіки підвищують відсоткові ставки, щоб впоратися з вищою інфляцією. На відміну від Китаю, більшість країн значною мірою зняли обмеження COVID.
  • Більш слабкі, ніж очікувалося, дані про торгівлю посилюють внутрішній тиск на економіку Китаю, оскільки політики щосили намагаються стримати загальнонаціональний спад на ринку нерухомості і вплив суворої політики боротьби з коронавірусом. Стратегія спрямована на швидке усунення всіх спалахів коронавірусу за допомогою масового тестування, ізоляції та карантину для близьких контактів із позитивними випадками.
  • За три місяці до кінця вересня економіка Китаю зросла всього на 3,9% у річному обчисленні, що нижче за цільовий показник у 5,5%, який вже був найнижчим за три десятиліття. Блокування великих міст для стримування невеликих спалахів вплинуло на споживчий попит: роздрібні продажі зросли лише на 2,5% у вересні.
  • Минулого місяця імпорт також скоротився вперше більш як за два роки, знизившись на 0,7% у доларовому вираженні у річному обчисленні.

Контекст

ВВП Китаю за підсумками 2021-го, незважаючи на численні локальні спалахи коронавірусної інфекції, проблеми на ринку нерухомості та енергетичну кризу, зріс на 8,1% порівняно з 2020 роком, що виявилося вищим за офіційний прогноз у 6%.

У довгостроковій перспективі Китай навряд чи відновить швидкі темпи зростання, якими він користувався протягом останніх 20 років, зазначає The Wall Street Journal. КНР може ніколи не перевершити економіку США, як багато хто передбачав. Серед основних причин економісти називають старіння та скорочення населення, загострення протистояння із США в торгівлі, технологіях і зовнішній політиці, а також величезний державний і приватний борг країни.

ВВП Китаю у третьому кварталі 2022 року зріс на 3,9%, свідчать оприлюднені у понеділок дані державного статистичного бюро КНР. Такі темпи зростання економіки є найнижчими для КНР за останні 30 років.

Світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися наступного року, що, ймовірно, знизить високу інфляцію, але підвищить ризик глобальної рецесії, свідчить новий прогноз СОТ. На міжнародну торгівлю чинять кілька довгострокових тенденцій, у тому числі підвищення тарифів та інших барʼєрів, а також уповільнення темпів глобалізації, що загрожує посилитися внаслідок вторгнення Росії в Україну та інших геополітичних протиріч.

Показники глобальних торгових потоків також були нестійкими, частково через цикл блокувань та повторних хвиль COVID-19 у Китаї, великому світовому експортері, що вплинуло на доступність товарів для транспортування споживачам. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні