Категорія
Новини
Дата

Індійські нафтопереробні заводи побоюються купувати російську нафту через санкції ЄС

Індійські нафтопереробні заводи побоюються купувати нафту в Росії після 5 грудня, коли набудуть чинності санкції Європейського Союзу, в очікуванні зрозумілості щодо запропонованого механізму обмеження цін G7, пише Reuters із посиланням на джерела, знайомі із закупівлями нафти.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Водночас китайські нафтопереробні заводи почали скорочувати імпорт російської нафти з наступного місяця. Два з трьох найбільших світових імпортерів стали найбільшими покупцями Росії після того, як Захід почав уникати російської нафти з початком війни в Україні.
  • Скорочення обсягів закупівель обома країнами призведе до того, що Росія шукатиме альтернативних покупців, що потенційно може призвести до зниження цін, навіть якщо ці нові покупці приєднаються до плану «Великої сімки» (G7) щодо обмеження цін на російську нафту.
  • Reliance Industries Ltd, оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу та великий замовник у Росії, ще не розмістила замовлення на завантаження російських вантажів після 5 грудня, повідомили агентству два джерела, знайомі з планами закупівель нафтопереробного підприємства.
  • За їхніми словами, так само вчинила і державна Bharat Petroleum Corp.
  • «З механізмом обмеження повʼязано дуже багато невизначеностей. Ми не знаємо, яким може бути механізм оплати та яким може бути рівень обмеження», – сказало джерело на одному з державних нафтопереробних заводів.
  • Натомість Indian Oil Corp розмістила замовлення на російські вантажі, у тому числі на відвантаження деяких партій після 5 грудня, в рамках термінових та спотових угод, повідомило одне з джерел.
  • Приватний нафтопереробний завод Nayara Energy, контрольний пакет акцій якого належить російським компаніям, планує продовжити імпорт російської нафти, повідомили джерела, поінформовані про закупівлю сирої нафти. Після того, як західні санкції були введені проти Росії та «Роснафти», якій належить близько 49% Nayara, більшість іноземних банків припинили роботу з Nayara.
  • У той час як нафтопереробники обережно ставляться до санкцій, Індія та Росія створили альтернативи західним страховим, фінансовим та морським послугам для ведення своєї торгівлі. Крім того, Індія нещодавно розробила механізм розрахунків із торгівлі з іноземними державами в рупіях.

 Контекст

Європейський Союз заборонив імпорт більшої частини російської нафти 5 грудня, а нафтопродуктів – з 5 лютого. Блок також заборонить танкерам під прапором ЄС перевозити російські вантажі та заборонить надання морських послуг, включаючи страхування, стороннім судам, які беруть участь у торгівлі. 

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Водночас Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками, але жоден із них не підтримав обмеження. Згодом Індія заявила, що розгляне цей план, але вирішила продовжувати купувати паливо у РФ і розширювати торгівлю.

Російські морські перевезення сирої нафти раніше підскочили до пʼятимісячного максимуму, оскільки суднам, що залишають балтійські та арктичні порти, не вистачає часу, щоб дістатися ключових пунктів призначення до набуття чинності санкцій Європейського союзу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні