Категорія
Новини
Дата

Іноземні інвестори цікавляться двома українськими держбанками – Мінфін

Українськими державними Укргазбанком та Sense Bank цікавляться іноземні інвестори. Про це на пресконференції 24 січня сказав заступник міністра фінансів Юрій Драганчук, передає кореспондент Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Є зацікавленість іноземних інвесторів двома державними банками. Це – Укргазбанк і Sense Bank. Ми активно готуємо їх до продажу», – зазначив Драганчук. Мінфін буде наймати фінансових радників для цих банків і планує продати їх вже цьогоріч, додав він.
  • Також заступник міністра наголосив, що у держави є стратегія зменшення своєї частки у банківському секторі. 
  • Коментуючи можливість приватизації ПриватБанку, Драганчук зазначив, що поки держава не готова продати цей банк. «ПриватБанк – це той банк, в який готова вкладати гроші держава, і банк, який генерує мільярд доларів доходу державного бюджету», – наголосив він.

Контекст

Держава наразі контролює шість держбанків: від початку державні Ощадбанк й Укрексімбанк, націоналізовані на 100% ПриватБанк і Sense Bank і докапіталізований Укргазбанк. Також нещодавно державі в особі ФДМУ перейшов пакет акцій PINбанку (88,89%), який раніше належав російському бізнесмену Євгену Гінеру.

Укргазбанк у березні 2021 року отримав кредит €30 млн від IFC з можливістю подальшої конвертації в капітал. Наступним кроком для приватизації банку мав стати пошук фінансового радника для банку, однак через війну цей процес зупинився.

20 липня 2023 року НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, який був у власності російських громадян, до яких були застосовані санкції ЄС та низки країн

21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Sense Bank.

Частка держбанків у активах системи становить 56%, у депозитах населення – 65%. Якщо за нормальних умов значна частка, яку становили держбанки, була проблемою України, то з початком повномасштабної війни це стало, ймовірніше, перевагою. 

В умовах «ідеального шторму» держбанки для вкладників є тихою гаванню (safe heaven), для бізнесу – можливістю отримувати кредитне фінансування.

В економічній теорії держава вважається менш ефективною, ніж приватні власники. За даними досліджень, підприємствам під контролем держави властива нижча продуктивність праці й прибутковість. А показники держбанків корелюють з електоральними циклами. Про те, як правильно провести приватизацію держбанків, читайте у колонці фінансової аналітикині Наталії Задерей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні